Православната църква почита св. Пророк Данаил 17.12 | 12:01

Да почерпят всички, които носят имена Данаил (Божи съд), Даниел, Даниела, Данко

От Лазар Тодоров

Православната църква почита паметта на св. пророк Данаил. Според народния календар на този ден празнуват всички жени, които скоро са раждали или ще раждат, както и тези с малки деца.

Легендата разказва, че Данаил бил четвъртият от "големите” пророци -Ананий, Азарий и Мисаил . Те живели по времето на вавилонския цар Навуходоносор, за който се разказва, че е разрушил храма на Соломон.

Цар Навуходоносор отвел Данаил, заедно с другарите му на служба при царския двор. Той заповядал те да бъдат обучени на различни науки.

Въпреки разкоша и богатството обаче божите синове не забравяли вярата си. Те се молели усърдно и се хранели само с хляб и овощия.

Царят винаги се допитвал до тяхното мнение по отношение на всички въпроси.

Веднъж на цар Навуходоносор му се присънило нещо, което го дълбоко го смутило. Той поискал от вавилонските мъдреци да му бъде разтълкуван съня. Никой обаче не могъл да стори това и царят осъдил всички на смърт.

Данаил и неговите другари помолили царя за няколко дни отсрочка, преди да разтълкуват видението. Царят се съгласил, а пророците се отправили с молитва към Бог да им помогне.

Господ чул молитвата и разкрил на Данаил всичко.

Сънят предсказвал падането на много царе и началото на вечното царство, което щяло да се случи, след като божият син Иисус Христос дойде на земята. Царят, удивен от мъдростта на Данаил му поверил една от най-важните длъжности в държавата – началството над всички вавилонски мъдреци.

Пророк Давид разказва историята на живота и делата си в свещена книга, която носи неговото име.

Според обичая в деня на пророк Данаил се месят питки, които се раздават, за да е плодовита годината. На този ден може да се наруши Коледният пост, като се разрешава в менюто да присъства риба.

Имен ден празнуват всички, които носят името Данаил (Божи съд), Даниел, Даниела, Данко.

Водещи

Най-четени