Православната църква почита свети Силвестър 02.01 | 09:33

Този празник се нарича още Карамановден, Волски празник, Риначовден, Силвестровден

От Цанка Донкова

Православната църква почита свети Силвестър. Той е в Рим. Когато станал на 30 години, Силвестър бил ръкоположен за дякон от папа Милтиад, а след неговата смърт бил избран за Римски епископ и станал тридесет и пети папа. Канонизиран е за светец през 1903 г.

През неговото светителство (314-335 г.) били проведени най-важните реформи на Константин Велики за прекратяване на гоненията и за тържеството на християнството. Чрез свои пратеници Св. Силвестър подписал актовете на Първия вселенски събор в Никея от 325 година.

Преименувал неделния ден от "ден на слънцето" в "ден Господен". Строго забранил на клириците да се занимават с търговия. Привлякъл в Христовата вяра мнозина езичници.

На 2 януари се чества и Св. Серафим Саровски Чудотворец. Той е роден през 1754 г. в град Курск. Мощите му се пазят в Троицкия храм на Дивеевския манастир, на който той е покровител.

Този празник се нарича още Карамановден, Волски празник, Риначовден, Силвестри, Силвестровден.

В народните ни вярвания вторият ден на януари е свързан с обичай да се чисти тора от оборите и е познат като Карамановден.

В нощта срещу празника момците се организирали в дружини и обикаляли домовете, където има едър добитък. Мъжете почиствали обора и си тръгвали, без да се обадят. Ако някой е обиден на любимото момиче, на този ден можел да му отмъсти, като вместо да изрине обора, хвърля още тор.

Имен ден имат Силвия, Силвана, Силвестър, Серафим, Гopан, Гopица.

Водещи

Най-четени