Прекалената прозрачност е опасна за демокрацията 06.12 | 18:57

Нобеловият лауреат Марио Варгас Льоса е със смесени чувства към разкритията на WikiLeaks

От Олга Андреева

Нобеловият лауреат за литература за 2010 г. Марио Варгас Льоса, който в творбите си разобличава тоталитарните режими, заяви в Стокхолм, че изпитва смесени чувства към разкритията на сайта WikiLeaks, защото прекалено много прозрачност е "опасна за демокрацията", съобщи АФП.

"Мнението ми (за WikiLeaks) е противоречиво. От една страна, за мен прозрачността и излагането на всичко на светлина е страхотно. Това ни пази от интриги, от маневри, от лъжи", каза на пресконференция писателят.

"От друга страна, ако всичко излезе на светло, ако всяка поверителност и всички тайни изчезнат, не виждам как може да функционира една държава. Държавите ще са толкова уязвими, че самата същност на демокрацията ще е в опасност.

Парадоксално е, че именно най-демократичните държави са най-уязвими при подобно излагане, а диктатурите са предпазени от самата строгост на режима", коментира писателят, който преди симпатизираше на крайните леви, а след това стана либерал и противник на диктатурите.

Що се отнася до присъждането на Нобеловата награда за мир на китайския дисидент Лю Сяобо, Марио Варгас Льоса заяви, че това е "прекрасно", защото той се бори за демокрация срещу "жестока" диктатура.

В петък Льоса ще получи Нобеловата награда за литература, която му беше присъдена през октомври за творчеството, в което "картографира структурите на властта".