САЩ готвят дипломатически рокади заради WikiLeaks 06.12 | 07:52

Първи ще бъдат сменени служители, застрашени да бъдат обявени за персона нон грата от страната, в която работят

От Георги Георгиев

САЩ готвят големи размествания на дипломатическия си персонал, като целта е да бъдат сменени служителите, споменати в дипломатическата кореспонденция, разкрита от WikiLeaks, предаде Франс прес.

"Администрацията на Обама е замислила сериозно разместване на дипломатическия, военния и разузнавателния персонал в посолствата в целия свят, преценявайки, че разкритията на WikiLeaks са направили работата на някои служители невъзможна, дори опасна", пише американският сайт DailyBeast.

Според анонимни правителствени източници, цитирани от DailyBeast, първо ще си тръгнат служителите, чиято самоличност е разкрита в 250 хилядите дипломатически грами, които WikiLeaks започна да разпространява преди седмица.

Очаква се първи да бъдат сменени дипломатически служители, застрашени да бъдат обявени за персона нон грата от страната, в която работят.

Един от първите, който може да си замине, е посланикът в Кабул Карл Айкънбъри заради острите си бележки относно корупцията по високите етажи на властта в Афганистан и по адрес на президента Хамид Карзай.

Друг кандидат за смяна, според сайта, е посланикът в Триполи Джийн Крец, който в грама от 2009 г. изтъква, че полковник Кадафи никога не пътува без "пищна блондинка" от украински произход.

Водещи

Най-четени