Привилегията Монсерат Кабайе 28.09 | 11:09

Оперната легенда очарова българската публика

От Албена Алексиева

Привилегията да бъдеш избран, посочен за равен на величието се случва на малцина в този живот. Затова трябва да бъде ценена и грижливо пазена.

Такава привилегия имаха близо 3000 души,  които присъстваха снощи на концерта на  оперната легенда Монсерат Кабайе в НДК. Каталонската дива се появи точно в 19:32 и с нея на сцената изгря доброто настроение и уютът. Възторжената публика бе дарена с непринуденото приятелство на легендата.

Примата показа и истински стоицизъм. Въпреки контузията преди броени дни, тя демонстрира несломим дух и пя права, заедно със своята не по-малко талантлива дъщеря Монсерат Марти.

Програмата бе разделена на две части. Репертоарът на Монсерат и Монсерат бе съставен от познати и обичани композиции – "Хабанера” от операта "Кармен” на Бизе, "Песен на гълъба” от Барбиеро де Лаварес, Мюзета валс от "Бохеми” на Пучини и пак от него - "O mio babbino caro”, пиеси на Маскани, Хендел и др.

 Безупречният симфоничен оркестър на БНР, ръководен от палката и горещата испанска кръв на Рамон Тебар – директор на Флорида Гранд Опера, впечатли легендата.

Българските зрители имаха възможността да видят отново, а може би и за последен път, голямата примата, благодарение на продуцентска агенция "БГ Саунд Стейдж". 

Монсерат Кабайе поднесе едночасов пир за сетивата. Оперната дива събра размерите на Зала 1 до домашна среща между близки със своето зареждащо положително настроение, непринудено поведение и младежки експлозивен смях. Тя изнесе урок по силата на духа и любовта към живота.

Само великите могат да те поканят на своята музикална трапеза като равен. Каталонската дива сервира 60 минути кислород във вакуума на анормалния живот. Съзерцаването на върха изтри категорията време. Едва след концерта дойде мисълта, че няма друг в историята, пял на тази възраст и на такава висота.

Благодаря, Монсерат!

Поклон!

Водещи

Най-четени