Пътеводител за среща със старите софиянци 18.09 | 14:18

Юмико Хаясака: Никога не е късно за среща с миналото. То ни чака.

От iNews.bg

Никога не е късно за среща с миналото. То ни чака.

Това са финалните думи на Юмико Хаясака, с които тя завърши представянето на книгата "Пътеводител на забравена София” в рамките на фестивала "Ретро София фест", който върна атмосферата на града от края на 19 и началото на 20 век в градинката зад Руската църква.

Но миналото чака само този, който е готов да тръгне по стъпките назад във времето, готов да разрови потъналото под прахта на годините, за да открие значими и важни неща, а и за да признае понякога, че не е забравил корените си.

Юмико Хаясака завършва История на изкуството и История на архитектурата и градоустройството в Япония, но незнайни пътища я отвеждат до Велико Търново, където специализира и научава български език.

От няколко години живее в София, където специализира в проучванията на историята на архитектурата и икономическите отношения през 19 век. Плод именно на този нейн интерес е изданието-пътеводител.

Провокацията идва, както тя самата признава, от една карта – план на Стара София от 1879 и 1881 година. И Юмико тръгва по старите улици и из старите махали, за да разгадае намеренията и логиката на предците ни, прокарвали пътища, строили сгради и жилища.

Пътеводителят проследява именно логиката на плана на столицата, в момент, в който тя трябва да се превърне в европейски град, но стъпил върху опорните линии на османското градско наследство. И в момента можете да се разходите по "Дондуков”, "Граф Игнатиев”, да минете покрай Минералните бани, джамията или църквата "Света София". Вашите предшественици са го правили.

И с карта в ръка една японка, дошла от другия край на света, тръгва по улиците на стара София и изтупва плесента от спомените на старите софиянци. А нашият град се е променял – джамии и синагоги са падали, затваряли са се улици, други са се прокарвали, строели са се сгради, по улиците започнали да подрънкват трамвай. Фотограф запечатва за бъдещето уличен фенер, зареждан с нафта, или първата пиаца, на която са спирали и таксита, и файтони.

Юмико Хаясака събира фотографии, картини, скици, събира спомени и разходки на софиянците и изказва възхищението си от изключителната архитектура на града. Според нея по улиците има изключително хубави постройки, архитектурни постижения. Днешните софиянци обаче не ценят красивите сгради и не ги поддържат. Така обаче не ценят и своите спомени. Юмико добавя – "Надявам се, че това ще стане скоро”.

Книгата на Юмико Хаясака се казва "Пътеводител на забравена София”. Заглавието обаче повежда за една среща с миналото, която доказва, че стара София не е забравена.

Водещи

Най-четени