Разходка с аромата на Стара София 16.09 | 17:56

Тридневен фестивал предлага поглед към града от миналия век

От Елена Коцева

Как е избирала шапката и чадърчето си прабаба ви, за да излезе на разходка. Или кога и къде прадядо ви е сядал на питие с приятели и съмишленици за раздумка над политическите и световните въпроси.

Или пък как баба ви се е представила в обществото и как е била избрана за съпруга сред конкуренцията...

От неголям търговски и занаятчийски център в миналото София бързо трябва да се превърне в столица на младата държава. И градът се пълни с кафенета, бирарии, сладкарници, кафе-шантани, театри и всякакви места за прекарване на свободното време със задължителното бистрене на обществени и социални проблеми и споделяне на клюки.

И ако сте на възраст, заради която няма как да помните тези неща, а и по различни причини нямате семеен архив, в който да пазите стриктно снимки, дневници и дори премети, то бихте могли да се потопите в атмосферата на Стара София в рамките на тридневния фестивал, организиран от DaDa Cultural Society с медийното партньорство на iNews.

На "стъргалото" зад Руската църква и в Dada Cultural Bar ще можете да разгледате фотографии от улиците на столицата, да видите камилите, мулетата и търговските кервани, изместени постепенно от автомобили. И да видите как старите софиянци постепенно започват да се разхождат вместо по тържища и пазари по улица "Търговска".

Ще можете и да чуете ранобудни клюки на кафе и сладки или да присъствате на матине "Литературен салон", а пък ще можете и да облечете някои от дрехите, с които ходили нашите предшественици, да потанцувате валс или да се изпробвате на кареоке с няколко стари градски песни.

И освен това може да ви бъде направена фотография – с онези стари апарати на три крака, с перденце и силен звук след дърпане на шнура. Така не само ще разберете как се е гиздила прабаба ви или какви мурафети е имал прадядо ви, но и ще сте били там (почти).

В рамките на фестивала ще бъде представен и пътеводител на "Забравената София", който обаче парадоксално доказва, че градът от онова време не е забравен. Интересното е, че спомените за София от преди 100 години са извадени от старите скринове и са изтупани от прах, не от някой друг, а от една японката - Юмико Хаясака, съавтор и вдъхновител на идеята за Ретро София Фест.

И дори и да не знаете как е изглеждала прабаба ви, сред поизбледнелите фотографии, сред роклите и цилиндрите, бастуните и чашките, пълни с турско кафе може би ще откриете образа ѝ.

Може да изберете подходящото събитие за себе си от програмата на "Ретро София Фест" тук.

Водещи

Най-четени