С любов към детските книги 02.04 | 12:42

Валентина Стоева разказва за магическия свят на Detskiknigi.com

От Елена Кирилова

Валентина Стоева е усмихната млада майка, която посвещава всяка свободна минута на популяризирането на детските книги. На  6 март тя стартира сайта Detskiknigi.com, който цели насърчаването на четенето сред децата. В това вълшебно местенце ще откриете ревюта на детски книжки и много други забавни и полезни неща. Скоро след пускането си проектът се радва на страхотен успех. Ето защо решихме в Деня на детската книга да ви разкажем за Валентина и за страхотните инициативи, с които се заема тя.

Как се роди идеята за сайта Detskiknigi.com?  

- Идеята се роди съвсем спонтанно. Като редактор "Детска литература” в сайта "Аз чета”, основната ми работа е да чета детски книги. Те обаче се четат много по-бързо от тези за възрастни и се оказа, че мога да пиша ревюта всеки ден. Това естествено не е в синхрон с таргет групата на сайта. Затова един ден ми хрумна на питам Алекс (създателя на "Аз чета” - бел. ред.), какво мисли по въпроса за създаването на сайт специално за детски книги, защото детската литература е необятна. Всеки се стреми да издава детски книги, защото, ако възрастните не могат да купят книги за себе си, децата, искайки книгата, я получават. Ето защо това е много притегателен бизнес за повечето издатели.

Как се насочихте конкретно към детската литература?

- Винаги съм я харесвала повече. Естествено чета и много книги за възрастни, но в детските книги нещата са обяснени по много вълшебен начин. Засягат се много теми, които те карат да се чувстваш по-добре на фона на всичко, което се случва около теб. Другата причина е дъщеря ми Карин - за да съм в час с темата.

Какви инициативи организирате в рамките на сайта?

- За момента най-голямото ни постижение е "Читателската щафета". Второто издание на тази кампания за насърчаване на четенето стартира заедно със сайта Detskiknigi.com. Чрез тази кампания се стремим да обединим усилията на родители, учители и библиотекари, привличайки децата, които принципно не обичат да четат и не обичат книгите като начин за забавление. Кампанията е много новаторска за България и се радваме, че имаме верни фенове, които се включиха и в това второ издание.

Идеята на Читателската щафета е да избираме книги на определена автор. В рамките на даден периода 6 март - 18 май, децата трябва да прочетат четири книги от поредицата "Детективи с машина на времето”. Първата щафета изискваше прочитането на три книги на Роалд Дал. Когато се справят с въпросния брой книги, децата трябва да попълнят специална форма за участие, която ни изпращат по пощата. Така участват за спечелването на колекционерски значки, както и за голяма награда. По-особеното е, че формата за участие трябва да бъде подписана от родител, учител или библиотекар. По този начин ние разбираме кого сме успели да ангажираме.

Имате ли някакви уговорки с библиотеките за съвместна работа?

- Не. Ние им изпращаме имейли с информация, че "Щафетата" стартира и се радваме на страхотна подкрепа. Може би това се дължи на факта, че каузата ни е добра.

Значи библиотекарите не спят, както си мислят повечето хора?

- Не, не спят. Знам, че им е изключително трудно, но независимо от това те полагат невероятни усилия и са страхотни. Ако всички даваха поне частица от това, което те дават, въпреки трудните условия, четенето щеше да цъфти.

В сайта имате и специална "Зона за възрастни”. Каква е нейната цел?

- Самата идея на сайта е децата да се научат да влизат и да си търсят интересни книги сами, но "Зоната за възрастни” е изключително необходима, защото се оказва, че родителите не винаги реагират адекватно на потребностите на съвременните деца. Предлагат им книги, които са били любими на тях самите, без да са си направили труда да ги прочетат сега, след 20-30 години. Тези книги са изключително безинтересни за сегашното поколение. Аз самата се сблъсках с това миналото лято, когато в летния списък на дъщеря ми, беше заложена "Ян Бибиян” - книга, която обожавах като малка. Все още я харесвам, но прочитайки я отново и сблъсквайки се с описанията на космическия кораб, с който героите пътуват до Луната, осъзнах, че това няма как да заинтригува днешните деца, защото те са виждали по телевизията как изглежда космическа совалка и това е нещо много далечно от тях. Те не могат да си го представят, защото живеят в бъдещето, за което е писал тогава Елин Пелин.

Смятате ли, че родителите в България са достатъчно ангажирани с това да избират и купуват книги на децата си?

- Зависи от човека. Има такива, които са наистина ангажирани, има и други, които са ангажирани по неправилен начин. Те настояват, карат децата да четат насила. Важно е родителите да се интересуват кое е адекватно за децата в различна възраст, за да може децата да четат и да обичат книгите, а не да бъдат отблъснати от елемента задължителност. Това се опитваме да правим в "Читателска щафета”. Избираме автори, които не присъстват в списъка със задължителна литература.

Издават ли се качествени български детски книги в момента?

- Да, издават се. Искам да отбележа, че от 2 до 8 април в Detskiknigi.com и в "Аз чета” ще тече Седмица на детските книги и там ще заложим на български автори. Има много добри имена. Тук трябва да спомена любимата ми Станка Пенчева с "Мили бате!”, книга, която прави фурор сред всички деца, които познавам. Юлка също е много обичан автор от малко по-големите деца. За разлика от книгите за възрастни, детските издателства се стремят да отговарят адекватно на търсенето на новите деца.

Кои са любимите Ви детски книжки?

- За всяка възраст имам любима. Харесвам много Ангел Каралийчев. От тези за по-големи деца много харесвам "Момчето с раираната пижама”, защото смятам, че темата за Холокоста трябва да бъде засегната повече. Сега съм запленена от детективската поредица, включена в "Щафетата". Обичам и Леда Милева. С всяка книжка откривам нови светове.

За финал, какви са дългосрочните Ви цели и какви инициативи да очакваме от Вас?

- Ще продължим "Читателската щафета” и през септември ще имаме ново издание. Надявам се скоро да имаме включване от другия член на нашия екип, Валентина Маринова, която да ни изненада с втора част на нейната невероятна история "Мария и децата на Ламски”. Очаквайте много книжни игри, загадки и конкурси. Няма да спрем да се развиваме, защото обединявайки усилията си, можем да накараме децата да се върнат към книгите.

Водещи