Св. Панталеймон пази пътниците и изпраща птиците 27.07 | 10:06

Днес имен ден празнуват Пантелей, Панчо, Панто, Панка, Милчо, Милен...

От Лазар Тодоров

Днес Православната църква почита паметта на св. Панталеймон. Смята се, че той е закрилник на лекарите и акушерките.

Св. Пантелеймон  е живял през III и IV век по време на управлението на император Максимиан Херкул. Той е от  град Никомидия, днес Измит. Според житието му е роден в семейството на християнка и езичник. Тъй като майка му умира, когато е още дете, е възпитан от баща си с вяра в езическите богове и първоначалното му име е било езическо – Пантолеон, което означава "лъв във всичко".

Пантолеон учил медицина при известния за времето си лекар Ефросин и като най-добър ученик станал придворен лекар на императора. По-късно обаче той приема християнството и сменя името си на Пантелеймон ("всемилостив"). Заради отказа му да се кланя повече на езическите богове, той бил осъден на смърт по заповед на Максимиан.

Този празник е наречен още Пантелей пътник. Има две тълкувания за добавката към името. Първото се основава на народното тълкуване на името "Пантелеймон”. Заради гръцкия произход на името за първите славяни-християни то не е било понятно. Според другата теория - българинът го свързва с "път”, откъдето идва и изразът "Пантелей-пътник”. Едно от най-разпространените вярвания е, че на Св. Пантелей прелетните птици отлитат за топлите страни, или че лястовиците и щъркелите "се събират да пътуват”. Също близко до това е вярването, че този ден е подходящ за пътуване – този, който трябва да пътува далеко, по-добре да тръгне на св. Пантелей, за да му е леко пътуването.

В народния календар на този ден в различните райони се правят обредни действия. На много места на този ден стават големи събори и панаири. Примери са съборът в с. Бояна при София. Забележителен е и съборът в гр. Охрид във връзка със старинната църква на св. Климент.

На много места празнуват св. Пантелей за предпазване от бури и наводнения, заради вярванията, че къщи и имоти са били разрушавани от стихии, след като пострадалите не са зачели Св. Пантелей. На някои места, на този ден децата викат по време на игрите си "Пантелея-лея, Пантелея-лея!”. Особеност е, че този ден не се празнува от врачките. Те нищо не врачуват и болни не приемат при себе си, че Св. Пантелей ще ги накаже. Този ден се свързва още и с края на жътвата.

На името на светеца са кръстени много храмове и църкви, а в съответствие с характеристиката на светеца като лечител и много медицински школи, лечебници и болници. Част от мощите на св. Пантелеймон се пазят в светогорския руски манастир Св. Панталеймон в Света гора.

Днес имен ден празнуват Пантелей, Панчо, Панто, Панка, Милчо, Милен, Милена, Милетин, Милица, Мирена, Милина, Миленко, Добри, Добрин, Добриян, Добра, Добрина, Добринка, Добрияна.

Водещи

Най-четени