Вижте как идва пролетта – наблюдавайте мигриращите птици 28.02 | 11:47

С кампанията „Пролет на живо“ имате контакт с 5 познати вида

От Гергана Златкова

На 1 март официално стартира 8-то издание на кампанията "Пролет на живо", която се организира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Това е образователна кампания, чиято цел е да включи повече хора в наблюдаването и проследяването на мигриращите птици.

Инициативата е международна и се координира от BirdLife International – глобална мрежа от природозащитни организации, представена в над 100 страни.

В рамките на "Пролет на живо" хора от Европа и Африка проследяват пристигането на 5 добре познати и често срещани мигриращи птици - бял щъркел, селска лястовица, черен бързолет, кукувица и обикновен пчелояд.

Доказателство, че пролетта е близо,е фактът, че на територията на страната ни са пристиганали първите наблюдения на птици, които се връщат от зимните си квартири в Африка.

На сайта на кампанията вече има въведено наблюдение на бял щъркел в пловдивското с. Цалапица от 25 февруари. Той е документиран и със снимка и е един от първите завърнали се в гнездото си щъркели.

На 26 февруари е бил забелязан бял щъркел в с. Манастир край Провадия, а на 27 февруари – два черни щъркела в района на Ямбол.

"За повечето деца участието в "Пролет на живо" е първия им контакт с птиците и възможност да наблюдават и научат повече за тях", коментира Анна Станева, координатор на кампанията за България.

"Наблюдението на мигриращите между Европа и Африка птици дава уникална възможност да осъзнаем, че птиците пресичат много граници по време на тяхното пътуване и се сблъскват с множество препятствия, създадени от човека, като сблъсъци с електропреносната мрежа, намаляване на местообитанията им или лова на птици" .

През миналата година има над 173,140 регистрирани наблюдения на птици в Европа и Африка.

Кампанията е подходяща за широката публика: децата, техните семейства, учители и любители на птиците.

Най-четени