Созополският вампир не обичал кръв, вдишал канабис 31.05 | 12:42

Той претърпял приживе трепанация на черепа

От Христина Рафаилова

Созополският вампир се различава значително от романтичния образ на кръвопийците от книгите и филмите. Това стана ясно от думите на антрополога проф. Йордан Йорданов, който направи реконструкция на скелета от XIV век, намерен в морския град миналата година.

Според него родният вампир бил почти без зъби, с трепанация на черепа и с нестандартно асиметрични черти на лицето. Проф. Йорданов обясни, че резците му били изтъркани заради храната, която консумирал.

Противно на очакванията менюто му не включвало кръв. Вампирът не е повредил зъбите си и от постоянната консумация на месо. Изтъркването вероятно е причинено от дъвченето на корени.

На черепа на скелета се забелязва шев, който говори за "операция" с цел проникване до мозъка. Манипулацията е извършена приживе. Наличието на подобни белези може да означава, че кръвопиецът е бил болен.

Поведението му е вероятна причина за операцията. Проф. Йорданов поясни, че няма доказателства за инфекция по костта на черепа. Той каза, че подобни операции са правени на епилептици. Случаи на такива манипулации има при 84 скелета, намерени в Плиска и край село Одърци.

Символичната трепанация може да е част от ритуала, включващ и забиването на железен кол в лявата гръдна част на вампира.

Според шефа на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров тази церемония показва, че хората от онова време са го смятали за вампир заради лошото му поведение. Той предположи, че соченият за кръвопиец явно е бил зъл човек. Той приличал на патриций и вероятно е бил такъв, добави Димитров.

Освен че хората го мислели за свързан със злите сили, той може и да е приемал и халюциногенни вещества. Това вероятно се е случило поне веднъж, като е вдишал пушек от канабис или други растения. Те може би са служили за упойка при трепанацията.

За вампирския образ на скелета допринасяла вероятно и асиметрията на лицето му. При нормалните хора дясната страна е по-широката и по-ниско разположената, но не и при него. Има и добре изразено кривоглавие в тилната област.

Антропологът обаче съди по черепа, че вампирът е на 100-процентов мъж. За това показвали чертите на лицето му – силно издадената му кост над веждите, широката челюст. Горната му устна била малка заради изтърканите зъби.

Целият ритуал по забиването на кола е бил с цел населението да се застрахова от посещенията на душата на мъртвия политик. Промушването е станало след смъртта му.

Скелетът и възстановката ще бъдат изложени в събота и неделя в Националния исторически музей. След това той ще отпътува към родното си място - Созопол. Вампир или не, той вече печели любопитството на туристите.

Една американска и две туроператорски фирми са го поставили под номер едно в туристическите забележителности. 

Водещи

Най-четени