София може и да не бъде Европейска столица на културата 20.10 | 19:28

Строежът на Ларгото е унищожило 5000 кв.м от резервата „Сердика-Сакра“

От Ивелина Георгиева

София не може да бъде Европейска столица на културата през 2019 година, защото в територията на Ларгото (Площад "Независимост") през последните две години безвъзвратно са унищожени повече от 5 000 кв.м автентична археологическа тъкан от Историко-археологическия резерват "Сердика-Сакра".

Това коментира председателят на сдружение "Граждани за София" архитект Димитър Димитров по време на пресконференция озаглавена "Защо София не може да бъде европейска столица на културата през 2019 година?".

Към момента около 2 хил. кв.м от територията на Ларгото – под северния тротоар пред сградите на ЦУМ и Министерския съвет са обречени на забвение, защото площадите над тях са предвидени за паркинг на автомобили и площадно пространство за никому ненужни прояви и мероприятия, смятат от сдружение "Сердика-Сакра" и "Граждани за София".

Под тях ще остане неразкрита, непроучена и неекспонирана в цялата си ширина, дължина и автентичен вид Via Principalis - главната улица на Сердика, посочиха от двете сдружения.

Според тях участниците в реализацията на Ларгото и публичните институции са отказали да спрат строителството, водещо до унищожаването на културно-историческото наследство.

Това, което се случва в момента с Ларгото на София, е замислено преди 12 години. Концепцията му вече е стара и е загубила отдавна автентичността си. Още през 2000 година със събарянето на мавзолея и покрай строежът на метрото теренът е разчистен.

В момента правим едно елементарно показване на артефакти, посочи архитект Димитров. По думите му цялата градска територия е осеяна с разпилени артефакти.

За да бъдат усвоени европейски пари, се ликвидира възможността София да бъде през 2019 година. Европейска столица на културата, заяви още той и допълни, че за да бъде градът културна столица са необходими няколко условия - да има културно отношение към проблемите на културно-историческото наследство и да се спазват европейските и български закони, като, преди да се извършва строителство се прави качествено проучване на обекта.

"Ставаме свидетели, как археологията е натъкмена към един безумно тъп, архаичен и безумен музей, какъвто е Ларгото", коментира още Димитър Димитров.

Архитектите смятат, че на София ѝ липсва целия античен подземен град - там не трябва да има музей, подлези и да минава метро. Ако не бъде спряно унищожаването на археологията, представителите на двете сдружения ще сезират европейските органи и ще изискат парите, с които се извършва изграждането на Ларгото, да бъдат спрени.

От двете сдружения уточниха, че не са против кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г. Те обаче считат, че е необходимо повече уважение на съществуващото културно-историческо наследство.

Водещи