Софиянци започнаха да ходят повече в музеи и галерии 19.05 | 18:06

Разговор за Нощта на музеите с директора на Държавния културен институт при МВнР

От Олга Андреева

Днес, въпреки работния ден, предстои интересна нощ – Нощта на музеите. Инициативата датира от 2005 г. и добива все повече популярност у нас. Тази година само в София участие ще вземат близо 30 галерии и музеи, десетки са те из цялата страна.

За тенденциите в културните предпочитания на столичани и за успеха на инициативата разговаряме с Людмила Димитрова, директор на Държавния културен институт към Министерство на външните работи, който също участва в културната проява.

Участвате за поредна година в Нощта на музеите. Забелязвате ли увеличен интерес от страна на столичани към тази инициатива?

Бих казала, да. Въобще тази инициатива добива все по-голяма популярност и сред самите институции, които участват. Прави ми изключително добро впечатление и много се радвам, че всички галерии и музеи започнаха да се включват. Тоест, това е нещо, което наистина е атрактивно и креативно и привлича много хора.

Традиционно като че ли всяка галерия и музей си има хора, които я посещават. При нас нещата са малко по-трудни, защото сме отдалечени от центъра, но пък е много приятно, че идват много млади хора, защото паркът на външно министерство е много красив. Той е затворен и всяка година млади хора и семейства с деца седят по пейките, общуват. Тоест, културата, изложбите и събитията са част от общия дух, който витае в Нощта на музеите и галериите. Това е много радостно, защото около нас става по-красиво.

Но нямате усещането, че интересът на хората в този ден и нощ е породен главно от факта, че музеите са с безплатен вход?

Не, нямам такова впечатление. Изобщо ми се струва, че като че ли софиянци започнаха да ходят повече в музеи и галерии, да посещават изложби, театри, кина, опери. Водят и децата си, особено млади семейства. Много е приятно, дори и причината да е, че децата няма къде да се оставят. Но те все пак се докосват до нещо красиво.

А за самата галерия какво означава това участие в Нощта на музеите. Гледате ли на него като на възможност за реклама?

Това е част от дейността и от мисията на всеки музей и всяка галерия – да показва, да популяризира и да помага за видимостта на изкуството изобщо – на българското, на чуждестранното. Не бих го нарекла реклама.

Ето, ние всяка година правим нещо различно. Акцентът ни е международен, нищо, че нашата експозиция тази година е посветена на Хубен Черкелов - той като че ли е по-успешен навън. Миналата година участваше във Венецианското биенале, заедно с Греди Асса и Павел Койчев. Другият ни проект пък е българо-британски. Тоест, това е една част от дейността на всяка галерия.

Галерията е едно отворено публично пространство и всъщност възможността наистина да се отвори звучи магично – Нощ на музеите. Има някаква магия в това и, като че ли колегите от другите институции много креативно се отнасят към тази инициатива.

Има ли някаква финансова подкрепа отвън за реализирането на инициативата или разчитате на средства от бюджета на галерията?

Имаше в началото от Френския институт. Преди шест години имаше едно много малко подпомагане. Даже ние тогава отказахме, бяхме по-добре финансово. Различно е, но сега мисля, че не, няма такова подпомагане. По тази причина никой от колегите не прави експозиции само заради Нощта на музеите. Има и съпътстващи събития, както сега е Хартиеният фест, които просто попадат в този период и обогатяват публиката с различни интереси.

Дава и шанс на много хора да се обърнат към изкуството, нали знаете – през седмицата всеки е на работа, макар че пък тази събота е работен ден. Но човек, ако си постави за цел и има желание, ще намери време за Нощта на музеите. Ще поживее малко в друг свят.

*********

В официалното фоайе на министерството, облицовано с черен мрамор, от вчера е изложена самостоятелна изложба на Хубен Черкелов. В галерия "Мисията" пък може да се види проектът на Peter S Smith и Теди Лихо. Днес, 19 май, МВнР ще остане с отворени врати, за да посрещне почитателите на съвременното изкуство от 18.00 до 21.00 часа.

Държавният културен институт е създаден през 2005 г., за да съдейства за успешното изпълнение на външнополитическите приоритети на България със средствата на културната дипломация.

Основната му цел е да участва в изграждането на положителния образ на България като съвременна държава с богата древна и динамична съвременна култура, да работи за максималното издигане на международен авторитет на България и за разширяване на културното присъствие на страната ни зад граница.

Институтът започва своята дейност с един успешно осъществен проект - откриването на скулптурния парк в МВнР през 2005 г. В откритата експозиция са подредени едни от най-добрите образци на съвременната българска скулптура от ХХ век.

Водещи

Най-четени