Сръбски художници превземат София 27.03 | 11:32

Изложба представя съвременните тенденции в графичното изкуство на Балканите

От Гергана Златкова

Галерия "Сезони” представя уникална колекция, която маркира съвременните тенденции в графичното изкуство на Балканите.

Като част от своята програма за проекти осигуряващи обмен на идеи между български и чужди творци галерията съвместно с Център за графика, Белград реализира "Нови подходи към съвременните експресивни форми в графиката"

През месец април галерията ще е домакин на трима впечатляващи съвременни сръбски художници – Адам Пантич, Владимир Миланович и Мане Радманович.

Кураторът Лиляна Ташич умело показва способността на авторите с лекота да привличат вниманието на публиката да вдъхновяват и изненадват с нови подходи към класическите техники, в които работят.

Тримата автори са напълно достъпни и все пак задълбочени в своята техника и експресивност.

Мане Радманович е вече добре познат визуален артист в родината си - със своята съвременна естетика и изящност на художествените си произведения, както и с постиженията си като графичен дизайнер.

Владимир Миланович е млад график, участник в международният форум по изобразителни изкуства Трансформ 2012, където се вдъхновява от темата "Кутията на Пандора” - в галерия "Сезони” той ще представи творби отнасящи се към същата тема в по-дълбока концепция, свързваща интерпретацията на мита за кутията на Пандора и историята на изобразителното изкуство.

Адам Пантич, който е преподавател в катедра Графика в Faculty of Fine Arts, Белград е също добре утвърден в творческата сфера на графиката.

В "Сезони” той ще ни провокира със своята експресивност и пълно пренебрегване на класическите тихники в литографията.

Изложбата на гостуващите художници от Център за графика, Белград ще е толкова впечатляваща не само защото те се допълват взаимно, но и защото гледат на живота от три много различни гледни точки свързани със собствената им художествена практика и естетика.

Различните им идеи събрани заедно показват, че в техните базови подходи те са господари на уникалният си израз - модерен, впечатляващ и красив.

Водещи

Най-четени