Стоянович решава собствеността на „Св. Александър Невски“ 11.06 | 20:01

В момента не се знае кой стопанисва храма

От Десислава Маданска

Културният министър Петър Стоянович се заема със собствеността на храм-паметника "Св. Александър Невски", като въпросът ще бъде неофициално разгледан в Министерски съвет в сряда. Това заяви самият той след срещата си с Негово Светейшество патриарх Неофит в Светия синод.

"Дойдох на първо място да получа благословията на българския патриарх и използвах случая да поднеса на Светейшия някои въпроси, които засягат както Българската православна църква, така и българската култура, паметници на изкуството и проблеми, които трябва да бъдат решени оборотно", заяви Стоянович.

В момента храмът няма нотариален акт за собственост.

Същият проблем стои и пред църквата "Света София", както и с няколко манастира в софийската Света гора.

Според министъра това са проблеми, които държавата трябва да реши рамо до рамо с църквата много скоро.

"В момента храмът е ничий, защото като собственик нямаме никой. Аз съм дошъл тук с един частичен проблем, който засяга криптата на храма и чудесната иконова сбирка, която в момента е заплашена буквално да бъде изпусната, да се лишим от нея и за това трябва бързо да вземе решение както от държавните органи, така и от столична община, така и от светия синод", подчерта Стоянович.

Министърът бе категоричен, че има разбиране, но нещата трябва да се случват по-бързо. Той обаче отказа да се ангажира с конкретни срокове. По думите му това били въпроси, в чието решение трябва да участват паралелно всички институции.  

Водещи