Строежът на "Българския Лувър“ започва, воля и пари се намериха! 26.09 | 15:26

Рашидов се прибира в ателието си с чест след края на мандата

От Филипа Тодева

Започва изграждането на "Българския Лувър" – първия голям български национален музеен комплекс. След три години умуване, конкурси и проекти, най-сетне дадоха старт и на строежа.

"Тази идея съществува от 50 години, но никога не е успяла да се осъществи, защото нито един човек не е имал волята и възможността да намери средства. Реализацията на всяка хубава мечта става със средства", подчерта Вежди Рашидов, предаде Агенция "Фокус".

Министърът се похвали, че средствата са предоставени от Оперативна програма "Регионално развитие” 2007-2013, като стойността на безвъзмездната финансова подкрепа е в размер на 27 251 872 лева.

Как да се казва българският музей - ще реши обществото.

Рашидов се надява, докато е министър – да може да открие поне изложба в новия музей.

"Добре осъзнавам, че ние не правим сграда, където ще слагаме картините на българските художници. Тук ще се помещава както всяка държава, която уважава себе си – паметта на българската държава”, добави той.

По думите му Лувърът на България ще бъде световен музей. "България има огромна колекция индийско, южноафриканско, западно-европейско и друго изкуство. Това е едно богатство", каза още Рашидов.

Според министъра, когато Националният исторически музей да бъде преместен в сградата на ЦУМ пред Ларгото – няма да има по-хубав европейски град от София.

Той изтъкна, че след края на мандата с чест ще отиде в ателието си.

Водещи

Най-четени