Съществуват ли корупционни схеми в Софийска филхармония 04.06 | 13:05

Диригент подава сигнал в ДАНС срещу зам.-министъра на културата Боил Банов с обвинения за подкуп

От Беатрис Николoва

Пореден скадал тресе Софийска филхармония. Диригентът Илия Михайлов описа пред сайта "Гласове" схеми за източване на държавни субсидии от Софийска филхармония.

Малко след скандала, диригентът е отстранен от длъжност. Това потвърди самият той пред "Площад Славейков" и обяви, че ще подаде сигнал в ДАНС да бъде разследван зам.-министъра на културата Боил Банов за взимане на подкупи от музикалния институт.

"Днес (в сряда – бел.ред.) бях освободен, документите са перфектни юридически. Падат и двата ми концерта. Когато човек говори за схеми и злоупотреби – го уволняват. Предполагам, че това е свързано с медийните ми изяви, които имах – приемам го съвсем нормално. Дори не се изчака конкурса за мястото ми, който бил организиран, защото договорът ми изтича…", каза Михайлов и призна, че не се е опитвал да се види с директора на Филхармонията Виктор Стоянов.

1514397

Илия Михайлов описа подробно какви са схемите за източване на пари, според него:

"Схема № 1. Примерно някакъв бизнесмен посредством обръч от фирми изкупува за концертите на филхармонията или на хора средно по 600 билета Х 8 лева = 480 лева (вероятно има предвид 60х8 лв. – бел. ред.). Тези билети се отчитат като продадени от филхармонията и за тях се взима от Министерство на културата държавната субсидия по 42 лв., или общо 25 200 лв. По този начин се осигуряват пари за заплати и разходи. След това към някоя от фирмите от обръча се връщат и осчетоводяват до 20%, или 5000 лева под формата на услуги – консултантски, пиар, афиши, флаери и т. н. Дали той връща от тези 5000 лева нещо на директора или зам.-директорката, не знаем, но изглежда логично да предположим. Резултатът е, че на хартия като за пред министерството всичко изглежда перфектно, а ние пеем пред празни зали. Тази схема спокойно може да се завърти около 7-8 до 10 пъти месечно;

Схема № 2. Фондация "Америка за България" организира съвместно концертите на "Фортисимо" с филхармонията по следния начин: "Америка за България" плаща високи хонорари на известни солисти – като цигуларя Светлин Русев, диригента Максим Ешкенази, актьорите Юлиан Вергов и Анна Пападополу, рапъра Криско, поп певеца Графа. Правят се популярни концерти – приказки за някой инструмент. Това е английски готов формат, преведен и адаптиран за българи. Всички билети се продават по 7 лева, заради което субсидията на продаден билет за филхармонията е намалена от 70 на 42 лева. Филхармонията от своя страна с бюджета си плаща хонорари на музикантите от оркестъра, предоставя безплатно зала " България” и прави афиши. Концертите имат голям успех, направена е връзка с инспектората на Министерство на образованието, водят се ученици под строй – с подарени билети, купени от фирмите на съответния бизнесмен;

Схема № 3. Канят се да се изявяват всякакви хора в зала " България”, като билетите се отчитат за продадени от името на филхармонията и се взема субсидията от 42 лв. на продаден билет. Пример: Недялко Йорданов и Хайгашот Агасян. Или Ансамбъл за народни песни и танци с ръководител Ганчо Гавазов. Затова се надяваме Министерството на културата да разбере проблема и да вземе спешни мерки. Иначе от филхармонията и славната зала "България" ще остане само името, но без никакво съдържание." 

Диригентът заяви, че ще подаде сигнал в ДАНС за злоупотребите в националния културен институт. По негови думи, Боил Банов получава пари в брой всеки месец от черна каса във Филхармонията.

Зам.-министърът на културата Банов категорично отрече твърдението и заяви, че ще съди Илия Михайлов.

1514398

"Трябва да се разбере, че в тази страна не може всеки да излезе и да хвърля петна. Жалко е, че това идва от колега.", заяви той.

Директорът на Софийска филхармония Виктор Стоянов също категорично отрече твърденията на колегата си.

Във връзка с атаките срещу Софийска филхармония от страна на Илия Михайлов, бивш диригент на хоровата капела, разпространени през последните дни в медиите, в качеството ми на неин управляващ, бих искал да заявя следното, пише днес в изявление Виктор Стоянов:

1514396

"За времето, в което изпълнявам длъжност директор (от декември 2014 г.), Софийска филхармония се управлява абсолютно законно, прозрачно и в интерес на институцията.

Твърденията за "схеми" в управлението и разходването на финансите на организацията, са лъжа и нелепи. Г-н Михайлов си позволява да прави твърдения, без да цитира никакви факти, което ги прави откровени клевети.

Тъй като смятам, че злонамерените изявления на г-н Михайлов грубо рушат авторитета на Софийска филхармония и петнят имиджа на колегите музиканти, с този случай от тук нататък ще се занимае съдът."

 

Водещи