Тази седмица в София ще се танцува! 29.09 | 17:52

Sofia Dance Week ще предложи най-доброто от съвременния танц и още много

От Мартина Панайотова

В следващата седмица столицата ще бъде арена на танците. Петото поредно издание на фестивала за съвременен танц Sofia Dance Week започва днес.

Sofia Dance Week 2012 ще представи най-доброто то съвременния танц както от Европа, така и от Азия. Фестивалът ще има съпътстваща програма, която ще се състои от уъркшопи, ателиета, събития на открито, лекции, прожекции и дискусии, както и специален модул за деца, обявиха организаторите.

Началото на градския фест ще даде култовият френски хореограф Пиер Ригал, който стана един от традиционните гости на софийската танцова седмица, с новия си спектакъл "Standards”.

Представлението запазва авангардния хип-хоп стил на Ригал, но този път се гмурка в по-дълбока тематика. Осемте танцьори със своята енергия и грациозност "изучават” пространството на един флаг, който символизира френската нация и консолидира общността. Можете да гледате "Standards” тази вечер от 20.00 часа в зала 1 на НДК.

Утре, 30 септември, в зала 2 на НДК пък софиянци ще могат да се насладят на спектакъла "Talking Head" на австрийския хореограф Крис Херинг и формацията Liquid Loft.

Темата се върти около развитието на визуалните медии и ежедневната употреба на технологиите. "Talking Head” ("Говореща глава”) е забележително представление за двама танцьори, които са превърнати в случайни субекти в Twitter/Facebook машина.

Те са в ситуация на постоянна симулация и взаимна имитация, където границите между оригинала и копието, модела и образа, реалността и въображението са напълно размити.

"За този фестивал бях вдъхновен от собственото си ежедневие. Аз самият имам много приятели, които познавам само виртуално – като снимки, поставени в рамки – но нямам идея какви са те в реалния живот. Точно този парадокс ме провокира да проследя тези отношения", сподели хореографът на пресконференцията.

Хипермедиата е основен акцент и в спектакъла "Като че ли (ние бихме били)” (1 октомври, 20.00 часа, зала 1 на НДК) на един от най-утвърдените немски хореографи Щефани Тирш и нейната танцова компания Mouvoir.

Новаторската сценична работа задава множество канали на комуникация, превръщайки зрителя в единствения законодател на образа и смисъла. Резултатът на това много сложно изследване със средствата на танца и различните медиуми завладява интелектуално и емоционално публиката с естетската си визия, прецизна драматургия и впечатляваща техника.

Ден по-късно, 2 октомври, в зала 2 отново на Нациoналния дворец, ще гледаме Glitch-Bound - най-новата постановка на Thomas Noone Dance, която се състои от две части.

В двете представления трупата продължава да търси нови изразни средства, запазвайки характерния си стил. Thomas Noone Dance изследва границите на техническите възможности на тялото, за да ги използва оптимално за предаването на емоционални състояния и драматургични ситуации.

В представленията им участват артисти от различни области на съвременното изкуство – композитори, музиканти, художници, което ги прави изключително интердисциплинарни, смесващи разнообразни техники и средства.

Българската следа на Sofia Dance Week 2012 парадоксално се нарича "Париж" и е дело на хореографа Иво Димчев и танцьора Християн Бакалов. Тя ще се играе на 3 октомври в зала 11 от 20 часа.

"Париж" е вдъхновено от двойнствеността на града - едновременно "отворен” и "затворен”. Париж винаги е бил идеалното убежище в очите на емигранта. Съвременен Вавилон, където таксиметровите шофьори са професионални танцьори, музиканти и учени.

"В основата на спектакъла, точно както и в "Standards” заляга темата за националната идентичност или по-скоро за нейната липса и цялата последвала болка от тази ситуация", обясни директорът на фестивала Асен Асенов.

Особено голям интерес се очаква да предизвикат представленията "Haptic” и "Adapting for Distortion” на мултидисциплинарния хореограф и пърформър Хироаки Умеда от Япония (5 октомври, 20.00 часа, НДК, зала 1), които също да изследват визуалното възприятие и отражението на високите технологии върху нас.

Умеда е един от най-авангардните японски творци, който работи в областта на визуалните изкуства и дигиталната хореография. Работата му миксира елементи от съвременен танц, хип-хоп стилистика, електронна музика, светлинен дизайн, като изгражда изключително внушителна аудио-визуална среда.

"Това, което правя и в двете представления е едно и също, но използвам различни подходи. В "Haptic" исках да използвам светлината като обект, който докосва очите. Поставих фокуса върху цветовете, получени вследствие на стимулирането на светлината в различни честоти. Желанието ми бе да предам танца на публиката като обект, който докосва зрението й - сподели Хироаки Умеда за iNews. - В "Adapting for Distortion" се фокусирвам върху визулните илюзии. В този спектакъл танцът се прожектира чрез видео прожектор, поставен на сцената – метод, който увеличава оптическата илюзия, респективно танцът започва да се видоизменя и да претърпява различни метаморфози."

За пръв път тази година, Sofia Dance Week има и специален модул за деца – той ще се проведе на 6 октомври от 11.00 и 17.00 часа, НДК, зала 11.

Освен като зрители на специалния спектакъл за деца между 5 и 12 години "Jugglers Illuminated” на унгарската танцова компания Negative Varieté, малките ще имат възможност да се превърнат и в активни участници с танцовите ателиета за деца в стиловете хип-хоп, джаз, характерен танц, класически и модерен балет.

Петото издание на Sofia Dance Week отделя време и на киното. Програмата на Sofia Dance Week Cinema се състои от три филма - "Rhytm is it!" (Германия, 2008), "Spalicek” (Чехия, 2009), "How do people dance in Spain?” (Испания, 2008). Те преплитат музика, танц и кинематография и не само въвлича зрителите в сложното общуване между различните медиуми, а и провокира сетивата и емоциите на още едно художествено ниво.

Билети за Sofia Dance Week можете да закупите в Билетен център НДК, както и в партньорската мрежа на Eventim и на eventim.bg. Цените започват от 8 лв.

Пропуските "Full Festival Pass", които дават достъп до всички представления от програмата може да закупите на цена от 80 лв.

"Hall 1 Pass" ви дава достъп до трите спектакъла, които ще се случат в зала 1 на НДК. Това са спектаклите на Pierre Rigal (Франция), Stephanie Thiersch (Германия) и Hiroaki Umeda (Япония). Цената на "Hall 1 pass" e 50 лева.

Sofia Dance Week се осъществява с подкрепата на Столична община. Част е от Културния календар на столицата и подкрепя кандидатурата на гр. София за "Европейска столица на културата 2019г.”.



Водещи