Търново с много резерви по линия на културния туризъм 24.04 | 11:28

Нужни са сериозни инвестиции за разработване на нови културни паметници

От Станимира Колева

Търново е в центъра на страната, като това е колкото предимство, толкова и недостатък, защото туристите могат да го разгледат в рамките на същия ден и да си заминат. За да се удължи туристическият престой и да се реализират печалби от него, трябва да се разработят нови културни паметници. За тази цел обаче са нужни сериозни инвестиции в археология и реставрация, защото повечето от паметниците са сериозно руинирани, каза в Търново проф. Божидар Димитров, цитиран от Север.бг.  

Велико Търново е запазил голяма част от паметниците, манастирите и църквите си, затова заслужава да бъде представен в списък с български културно-исторически обекти, които да минат под егидата на ЮНЕСКО, отбеляза още Божидар Димитров.

Хълмът Трапезица, църквите "Св. Св. Петър и Павел", "Св. Иван Рилски", "Св. Георги", "Св. 40 мъченици", "Св. Димитър" и крепостта Царевец могат да влязат в една програма за реставрация, като сериозно внимание трябва да се обърне на Двореца на българските царе на Царевец и да се разреши казуса с Патриаршеската църква, за да стане тя действаща, посочи директорът на Националния исторически музей.

Обектите, които трябва да се разработят също така, са съзвездието от манастири на великотърновската Света гора, сред които Преображенският и Килифаревският, римският град Никополис ад Иструм и крепостта Ряховец в Горна Оряховица.

Лошата инфраструктура до туристическите обекти в столицата на Второто българско царство е причина за недостатъчното познаване и невъзможност на туристите да ги посетят. Проф. Казимир Попконстантинов даде пример с лошия и тесен път до Преображенския манастир, по който може да се организира извозване на туристи, но с 10-15-местни автобусчета. Той даде предложение също представителната сграда пред Царевец, където се е помещавал бившият Окръжен съвет, да стане музей. 

Божидар Димитров гостува във Велико Търново по повод кампанията "Чудесата на България", която има за цел да подбере след експертен избор нови символи на България, които да влязат в списъка на ЮНЕСКО за материално и нематериално културно-историческо наследство. В момента тече първият етап от кампанията, в който повече от 150 български историци, археолози, експерти и общественици дават своите предложения за 10-те най-значими български обекта. Кои са те, ще стане ясно в началото на октомври на официално представяне в София.

Българските граждани ще могат да дадат своя глас за подбраните от експертите предложения. Това ще е възможно от юни до октомври в сайта на Чудесата на България - bgchudesa.com  

Водещи

Най-четени