Търново се учи от Байон как да привлича повече туристи 21.04 | 09:13

Експерти от Байон представиха добри практики за туризма

От Таня Георгиева

Един от важните приоритети на Байон е съхраняването на културното наследство, което му е спечелило запазената марка "Град на историята и културното наследство". Френският опит в опазването и развиването на културното наследство и възможността това да носи печалби представиха във Велико Търново Мари-Елен Шабо Наден, общински съветник от Община Байон и завеждащ отдел "Международно сътрудничество и побратимени градове", и Жак Гюйар, представител на същия отдел.

Презентацията на проекта "Търговия и туристически анимации в стария градски център" е част от програмата на туристическата борса "Културен туризъм" в старата столица. 

На срещата присъства и арх. Донка Колева, началник отдел "Културно и историческо наследство" в Община Велико Търново. Нейният принос от години в адаптацията и реализацията на место ниво на френският опит, е много голям, информира sever.bg

Със снимки и примери френските експерти показаха по какъв начин успяват да съхранят стария си сграден фонд и да привличат повече туристи. 

Няколко са нещата, които е важно да бъдат направени от наша страна по отношение на опазването, реставрирането и експонирането на облика на старите градски части. Препоръката на френските специалисти е не само сградите, но и рекламите и указателните неонови табели да бъдат съобразени и да хармонизират с архитектурните особености на старото строителство - както външни, така и интериорни. 

По примера на Байон във Велико Търново вече е извършена паспортизация на сградите в старата част на града. В документа са посочени не само техническите характеристики, но е дадена оценка и за сградата и бъдещи действия за нея. Това е част от аналитичния план за управление на културното наследство не само в нашия град, а в цялата страна, каза арх. Колева.

Един от най-големите проблеми, за който в Байон са намерили решение, е достъпът до старите градски части и организацията с паркирането в тесните улички. Личните автомобили на обитателите на старата градска част престояват на паркинги, за което ползват преференции, а туристите се извозват с безплатни електрически минибусове. Това е от полза и за хората с намалена подвижност, и за околната среда, и най-вече за осигуряването на достъп на пожарни коли при възникнал пожар, обясни Шабо Наден.  

Експертите от побратимения на Търново френски град са намерили начин как да стимулират и туристическите атракции в стария град. Ваучери за подаръци, нощна търговия и разпродажби на улицата два пъти в годината са ефектни похвати за развитие на малките търговци там. Все добри практики, от които старите български общини с богато историческо и културно наследство могат да почерпят опит. 


Водещи

Най-четени