Урвич - гнездо на християнството, пази тайните на българщината 29.10 | 15:40

Откриха уникална златна монета от времето на император Марциан при разкопки

От Цанка Донкова

Уникална златна монета от времето на император Марциан е била открита в последните дни от разкопките на средновековната крепост Урвич, близо до с. Кокаляне. Находката е златен солид от времето на император Марциан.

Тя тежи 4,5 грама и е с високо съдържание на злато. Монетата бе представена от проф. Николай Овчаров, на пресконференция "Злато в последния ден на разкопките на крепостта Урвич".

Общо 63 монети са открити през 2013 г. от археолозите. От тях 39 са от IV-V век след н.е.

Много интересна находка представляват три монети от XIV век. Две от тях – бронзова и сребърна са от времето на Иван Срацимир и са изключително редки. Третата е също сребърна и е от времето на Иван Александър.

Освен монети, археолозите се натъкнали и на накити, керамика и други предмети. Проф. Овчаров посочи, че тази година е разкопано и южното жилищно крило на манастира. Досега бе проучено цялото западно крило - трапезарията, магерницата.

Археолозите са открили и входа на манастира, и вратната кула, която е служела за защита.

Изказана бе хипотеза, че и източното крило също е съставено от жилищни сгради. Ако това се окаже вярно, Урвич ще е един типичен манастир, но функционирал през необичайно време, обясни проф. Овчаров.

През ХІІІ-ХІV в. крепостта е функционирала и е била една от най-важните средновековни крепости. Тя е пазела пътя към София, посочи археологът.

По времето на османските набези крепостта Урвич е оцеляла при първата битка на цар Иван Шишман с нашествениците, но след това и той пада.

Въпреки това, животът там не прекъсва, а продължава да се развива. Манастирът на Урвич е едно от малките свети места, които оцеляват след XIV в. Проф. Овчаров предполага, че това се дължи на привилегировани българи, които са живеели в околията. Дервенджии, което означава пазители на проход, са такива.

"В Османския период Урвич е бил ръкописен център, гнездо на християнството и българщината, а манастирът се е един от най-важните места около София", посочи проф. Овчаров.

1088995Сред откритията от Урвич са керамика, средновековни стрели, късноримски ключ, който се е носил на врата, серия от т.нар. екзагии - тежести за скъпоценни метали. Според проф. Овчаров това са показатели, които косвено говорят за богатството на местността.

Доц. Бони Петрунова посочи, благодарение на продължителната работа вече археолозите са добили една по-ясна картина. Вече може да се отговори на въпроси като защо точно там е имало манастир и защо се откриват толкова монети.

Тя не пропусна да благодари и на студентите, които са участвали в разкопките и посочи, че именно младите ще ги наследят с проф. Овчаров и ще правят бъдещите разкрития.

Водещи

Най-четени