Хайде на разходка до Урвич 25.10 | 17:00

Започва изграждане на туристически маршрут, свързващ София и крепостта

От Гергана Златкова

Цялостен проект за крепостта Урвич ще бъде разработен от Столична община, а кметът Йорданка Фандъкова е отправила покана към министъра на културата д-р Петър Стоянович да се запознае с обекта.

"Тази година 40 000 лева е бюджетът за разкопки, от средства по програма "Култура". Това е трети проект, който разработва екипът на проф. Николай Овчаров и доцент Бони Петрунова.

Работят студенти и докторанти и това също е много важен фактор, че с инвестициите, които правим в културно-историческо наследство, се разкриват работни места за млади хора", съобщи кметът Йорданка Фандъкова.

"Ще помагаме на професора и на неговия екип и разчитаме на помощта на всички. Не очакваме помощ даром, а да си разработим проектите, и да можем да кандидатстваме за финансиране.

До този момент общината е вложила около 160 хиляди лева през последните години, но има още много работа", разказа Фандъкова.

Тя благодари на всички доброволци, които са се включили в разчистването. На обекта работят и хора, изтърпяващи наказанието си, тъй като има такова споразумение, допълва "Стандарт".

"Всички сме се мобилизирали, за да можем да покажем на света нашата история, нашата култура и да я направим достъпна за туристите, защото това развива икономиката на града. Тук е и маршрутът, който разработиха миналата година проф. Овчаров и екипа му.

Става дума за еднодневен или двудневен маршрут, който включва не само София и региона. Не случайно София кандидатства за европейска столица на културата, заедно с Югозападен регион, защото тук са съсредоточени най-големият брой паметници от културно-историческото наследство.

Като се разработят подходящи маршрути, ще се развие и регионът. Всички, които живеем и работим в София, знаем, че е по-добре да се развие региона и да може София да се освободи от сериозния натиск, който има за работа към нея", каза Фандъкова.

Водещи

Най-четени