Филмът "Цветът на хамелеона" спечели приза "Златна роза" 11.10 | 17:59

Главната роля се изпълнява певецът Руши Видинлиев, а режисьор е Емил Христов

От Гергана Златкова

Филмът "Цветът на хамелеона" спечели голямата награда "Златна роза" за пълнометражен филм на 31-ия Фестивал на българския игрален филм "Златна роза" във Варна.

Отличието е за режисьора Емил Христов, сценариста Владислав Тодоров, по чийто роман "Цинкограф" е продукцията, и за изпълнителя на главната мъжка роля Руши Видинлиев.

Това съобщи на пресконференция режисьорът Иван Павлов, председател на журито, информира БТА.

"Цветът на хамелеона" спечели още наградата за операторско майсторство - на Крум Родригес, и на акредитираните на фестивала журналисти. Наградата за най-добра актриса е за Жанет Спасова и Ирмена Чичикова - за ролите им във филма "Аз съм ти" на Петър Попзлатев по "Роман без заглавие" на Димитър Димов и "Адриана" на Теодора Димова.

Попзлатев получи наградата за режисура и специалната награда на Варна като режисьор и продуцент на "Аз съм ти".

Филмът е удостоен и с наградата на критиката.

Христо Мутафчиев спечели наградата за най-добър актьор за ролята си в "Миграцията на паламуда" на Людмил Тодоров.

Отличието за сценарий е за "Испания" - копродукция на Австрия и България под режисурата на Аня Саломоновиц, съсценарист с Димитър Динев.

Наградата за дебют получава Кристина Николова за "Вяра, любов и уиски".

"Златна роза" за късометражен филм е присъдена на "Парафиненият принц" на Павел Веснаков.

Журито даде диплом за индивидуални постижения в пълнометражното кино на Боряна Семерджиева за костюмите в "Аз съм ти" и на Александър Етимов за монтажа на "Пистолет, куфар и три смърдящи варела" на Георги Костов, а в късометражното кино - на Поли Генчева за режисурата на "Солено и сладко" и на актьора Стефан Денолюбов за ролята му в "Скок" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева.

Наградата на публиката е за "Чужденецът" на Ники Илиев, а на Съюза на българските филмови дейци - за "Джулай" на Кирил Станков.

Водещи

Най-четени