Франция към Рашидов: Бъдещето на Лувъра минава през България 31.01 | 21:32

България и Лувърът подписаха 5-годишно споразумение за сътрудничество

От Андриян Георгиев

"Бъдещето на Лувъра минава през България” – с тези думи се е обърнал към българския министър на културата Вежди Рашидов президентът на Лувъра Анри Лоарет при подписването на 5-годишното споразумение за сътрудничество между България и световния музей.

Днес (31 януари) на официална церемония в представителната зала на Лувъра Вежди Рашидов и Анри Лоарет сложиха подписите си под документа.

Споразумението дава изключителен шанс на страната ни да покаже уникалното българско наследство в световния музей, да обучи специалисти на музеен мениджмънт, да прави съвместни археологически проучвания с Лувъра, да представя свои колекции там и да показва ценности от Лувъра у нас, посочват от пресслужбата на Министерството на културата.

"Българското културно наследство непременно трябва да се покаже в Лувъра”, заявил Анри Лоарет. 

В рамките на споразумението Рашидов е предложил България и Лувърът да реализират общ европейски проект за археологически проучвания на о. "Св. Кирик и Юлита” край Созопол. Както е известно, в този район френски археолози от Лувъра са направили специална експедиция още през 1904 г. 

Водещи

Най-четени