Художници черпят вдъхновение от 300-годишна къща 22.06 | 09:45

До 27 юни Велико Търново е домакин на пленер по дървопластика и живопис

От Кремена Крумова

Преди осем години се ражда идеята за арт пленер във Велико Търново. Първите няколко години той е само по дървопластика, след пет години форума допълват и живопис, и графика.

Тази година, от 17 до 27 юни, Велико Търново за осми пореден път е домакин на пленер по дървопластика и живопис, в който участват 10 творци, съобщи Север.бг.

Сред тях са Катерина Ортвайн от Варшава, Слави Минеков, проф. Валентин Лилов и Петър Бонев, и тримата преподаватели в Националната художествена академия, великотърновските автори Симеон Захариев, Цани Василев и други.

Гости на пленерът ще бъдат и творци от Велико Търново и от факултета по Изобразителни изкуства към ВТУ.

Творците имат осигурен 10 кубика дървен материал - череша, черница, дъб, които са най-подходящите материали за извайването на най-причудливите форми.

300-годишна къща на Арбанаси, която е база на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", приютява и вдъхновява художниците-живописци. 

В края на пленера, на 27 юни, ще бъде направена изложба от картини на художниците в зали "Рафаел Михайлов" в старата столица, а пластиките от дърво ще заемат някое цветно пространство в парк в града след решение на Община Велико Търново. 

Водещи

Най-четени