Четвърти сме на Евровизия! Поли Генова подобри рекорда на България в конкурса 15.05 | 09:12

Нашата представителка на косъм от третото място, пред нас се наредиха Украйна, Австралия и Русия

От Кристиан Костурков

България се класира на рекордно висока позиция в тазгодишното издание на песенния конкурс "Евровизия”. Журито и зрителския вот в 42-те държави, които гласуваха, поставиха Поли Генова и нейната песен If Love Was a Crime на престижното четвърто място сред 26-те финалисти. Така родната представителка успя да подобри досегашния ни върхов резултат в конкурса, постигнат от Елица и Стунджи през 2007 г., когато те се наредиха на пето място с песента "Вода”.

If Love Was a Crime на Поли Генова събра общо 307 точки в конкурса, приключил тази нощ. 127 от тях дойдоха от професионалното жури в 42-те държави, гласували на "Евровизия”, а останалите 180 бяха присъдени на българската песен от зрителите в различните страни. Заради поредната промяна в регламента на конкурса обаче не успяхме да видим хората в кои държави колко високо са ни оценили. Реално публиката даде на Поли Генова 5-о място, а журито ни присъди 7-мо. Заради сериозните различия във вижданията на двете "групи оценители” по отношение на всяка една от песните обаче в крайна сметка общият сбор точки ни класира четвърти. Пред нас се наредиха Русия, Австралия и победителят Украйна.

Песента "1994” на украинката Джамала грабна първото място в тазгодишното издание на "Евровизия”. Тя беше и единствената със силно политизиран текст, разказващ за насилственото преселение на кримските татари от Йосиф Сталин. Тя събра общо 534 точки и така измести от първата позиция австралийската изпълнителка Дами Им, която беше на крачка да изкара за първи път домакинството на "Евровизия” през 2017 г. извън Европа. Руснакът Сергей Лазарев и неговата песен You Are The Only One, в която има сериозна българска следа заради дейното участие на Филип Киркоров в създаването й, се класира трети с общ резултат от 491 точки.

Професионалното жури в 23 от общо  42-те държави, които участваха в тазгодишното издание на конкурса, присъди точки на песента на Поли Генова. 10 от максимално възможните 12 точки ни дадоха Ирландия, Малта, Македония и Словения. По 8 точки взехме от Азербайджан, Норвегия и Австралия. По 7 ни дадоха Израел и Армения. Журито в Белгия и Дания ни присъди по 6. Украйна ни даде 5, Сърбия – 4, Полша и Босна и Херцеговина – по 3. Черна гора и Литва ни дадоха по 2, а Беларус, Украйна, Латвия и Швейцария – по 1 точка. За съжаление не успяхме да видим по колко точки са ни дали зрителите в отделните държави, макар още преди полуфиналите да започна масова агитация българите в чужбина, които могат да подкпрепят нашата песен, да го направят, тъй като тези в страната нямат това право.

Успехът за България дойде още в четвъртък, когато Поли Генова се класира на финала на тазгодишната "Евровизия”, заемайки трета позиция във втория полуфинал. Последно страната ни стигна до финала през 2007 г. Освен това четвъртото място идва и след като България нямаше свой представител на конкурса през последните 2 години.

Страната ни участва в "Евровизия” от 2005 г. насам, като при дебюта си се класира на 19-а позиция. През следващата се придвижваме с 2 позиции нагоре, а при третото си участие България се класира на рекордното до тази нощ 5-о място. От 2008 до 2013 г. родната песен на "Евровизия” не успява нито веднъж да прескочи полуфиналите, а през 2014 и 2015 г. страната ни изобщо не участва. До снощи, когато се пребори за престижното четвърто място.

На 4-то място сме! БЛАГОДАРИМ ВИ! БЪЛГАРИЯ ПРЕДИ ВСИЧКО! Написа веднага след края на конкурса Поли Генова във Facebook. Коментарите в социалната мрежа обаче изпращат нашата песен на по-горна и дори на първа позиция. Много от тях гласят, че конкурсът е нагласен и журито ни е ощетило сериозно. А ето и част от самите коментари:

"Догодина Поли.... ти продължавай да бъдеш страхотна... твоята песен беше една от тези с най-много харесвания. Украйна има 4 хил., а България – 39 хил...... 35хил.. разлика. Недопустимо ...... но за нас си страхотна. Отлично представяне”.  

"Поли ного хора гласуваха за теб. Ако не беше нагласен конкурс а вот на зрителя щеше да си номер 1! Финландският коментатор, като те вдигнаха на 4-то място, каза, че за него си тотален победител и е малко нечестно !”

"Поли Генова е победителят. Украина е нагласена, Русия също гласена за победител, но не успяха, Австралия не й е мястото в Европа.... Така че честито на България!”

"Счупете го тоя лайк бутон Бе! И аз мисля, че играеше политическата хурка и тая година, то Австралия, то Украйна. Не бих казал, че песните на въпросните две страни са кой знае какво, особено пък на втората, но да не търсим под вола теле... евала, това, което постигнахте е абсолютна победа!”

Водещи

Най-четени