Юбилей на сцената: актьорът Кирил Кавадарков празнува 70-годишнината си 24.10 | 15:53

Можете да го видите навръх рождения му ден в пиесата на Камен Донев „Почивен ден“

От Гергана Златкова

Актьорът Кирил Кавадарков ще празнува 70-годишнината си с авторския спектакъл на Камен Донев "Почивен ден" на 26 октомври в Народния театър "Иван Вазов", съобщават от академичната  трупа.

В представлението, което осми сезон разтърсва от смях голямата зала на театъра, Кирил Кавадарков е в комична двойка с Ванча Дойчева - като ексцентричните баба и дядо във  фамилията.

Сред актьорите са и Антон Радичев, Мария Каварджикова, Захари Бахаров, Пламен Пеев, Карла Рахал.  По думите на Камен Донев истерията и стресът около справянето с живота са превърнали почивните дни във време, в което трябва да се свърши всичко, пропуснато през седмицата, и  така хората са докарани до състояние на "идиотизъм".

Според автора точно това става в представлението. Но понеже е с бодър и оптимистичен дух, той предлага - като изход и възможност за справяне с положението - да повярваме на мисълта на великия  писател Р.Л. Стивънсън, че "да бъдеш дружелюбен и весел е най-добрата религия за всекидневния живот". 

Почитателите на Кирил Кавадарков могат да го гледат в още няколко заглавия на Народния театър - "Сако от велур" от Станислав Стратиев, "Работно време" от Камен Донев, "Досието на една Ж." от Петър Маринков. Актьорът завършва ВИТИЗ през 1967 г.

Работи в театрите в Добрич, Варна, Пловдив, Пазарджик. От 1976 г. е в трупата на Народния театър. С Грегъри Соломън в "Цената" от Артър Милър печели "Аскеер-1993" за поддържаща мъжка роля.

Сред сценичните му превъплъщения са Исай в "Януари", бай Хаджи Аврам в "Опит за летене" и Глигор в "Суматоха" от Йордан Радичков, Горилков в "Големанов" от Ст. Л. Костов, Мичо Бейзадето в "Под игото" и Иван Бухала в "Чичовци" от Иван Вазов, Алкалд в "Руи Блас" от Виктор Юго, Певец/Княз/Старец в "Кавказкият тебеширен кръг" от Брехт, Никола дел Монико в "Колкото побере кашонът" от Серж Валети, Ирод в "Както ви е  угодно, или Дванайсета нощ" и Вещица в "Макбет" от Шекспир, Алдомировци в "Рейс" от Станислав Стратиев.  Между над 25-те филма в творческата му биография са  "Търновската царица", "Йо-хо-хо", "Бон шанс, инспекторе!", "Гори, гори огънче".

Най-четени