Клинт Истууд подкрепял гей браковете 01.03 | 10:03

Режисьорът подписал петиция, целяща връщането им в щата Калифорния

От Диана Цветкова

Легендарният актьор и режисьор Клинт Истууд явно е изоставил консервативните идеи, защото застана зад кампания в подкрепа на еднополовите бракове в Калифорния.

Постъпката му е неочаквана, предвид факта, че звездата от "Мръсния Хари" е отявлен републиканец – представители на партията рядко са за гей браковете.

Сега Истууд е сред подписалите се под петиция, внесена във Върховния съд, която цели да отмени поправка от 2008 г., осъждаща еднополовите бракове в Калифорния като престъпление, пише политическият блог Breitart.com.

Според изданието гей браковете всъщност не са в разрез с идеите на поддръжниците на Републиканската партия, които традиционно се славят със силни убеждения в семейните и християнски ценности.

Гей браковете бяха узаконени за пръв път в американския щат Калифорния през 2008 г., но едва шест месеца по-късно бе приета поправката, наречена Proposition 8, която ги направи незаконни.

По-късно забраната бе атакувана пред съда, като Апелативният съд в Калифорния я отмени като противоконституционна.

Включването на Истууд в петицията не е първата му проява, свързана с политиката. Той подкрепяше кандидатът на републиканците Мит Ромни по време на изборите миналата година.

Водещи

Най-четени