„Тилт“ се размина с „Оскар“ 19.01 | 16:57

Филмът изпадна от номинациите за най-престижните филмови награди

От Олга Андреева

Българският филм "Тилт", на който възлагахме големи надежди, че ще успее да стигне до заветната петица номинирани за "Оскар" филми в категорията за най-добър чуджоезичен филм, е отпаднал от надпреварата.

Лентата на Виктор Чучков-син не е сред деветте номинирани филма, определени от двете комисии на Академията.

Сред тях са ленти от Германия, Дания, Канада, Мароко, Тайван, Полша, Израел, Иран и Белгия, съобщи Reuters.

Едни от претендентите са документалният триизмерен филм "Пина" на Вим Вендерс, който разказва за хореографката Пина Бауш и иранският филм "Раздяла" на режисьора Асгхар Фархади, който вече спечели "Златен глобус".

"Раздяла", който разказва историята на двойка, която трябва да вземе тежкото решение дали да напусне страната си, вече има в актива си отличията за най-добър чуждоезичен филм на Нюйоркските филмови кинокритици и на Националното дружество на кинокритиците.

И този списък с девет номинирани обаче ще бъде съкратен – финалните пет фаворита ще станат ясни на 24 януари, когато ще бъдат обявени всички номинации за престижните награди, церемонията по връчването на които ще бъде на 26 февруари.

"Тилт", който разказва любовна история на фона на променящата се политическа и социална картина у нас в началото на прехода, беше избран миналия септември за българското предложение за 84-те награди "Оскар" за чуждоезичен филм след гласуване на Националния филмов център. 

Водещи