"Тилт" си тръгна от Македония с две награди 21.11 | 15:31

Започнала е кампания за популяризиране на филма в САЩ като част от борбата за номинация за "Оскар"

От Олга Андреева

С две награди от 10-ия Международен фестивал "Cine Days" в Македония си тръгна българският кандидат за номинациите за "Оскар" за чуждоезичен филм.

"Тилт" на братя Чучкови получи награди за най-добър балкански филм и за операторско майсторство - на Рали Ралчев, съобщиха от екипа на продукцията.

Сред останалите участници във фестивала са били още 69 филма от цял свят, сред които "Полунощ в Париж" на Уди Алън и "Меланхолия" на Ларс фон Триер.

През септември "Тилт" беше избран с гласуване от Националния съвет за кино измежду седемте най-успешни български филма тази година. Филмът ще се бори с продукции от цял свят, за да влезе в петте номинирани филма в категорията, един от които ще грабне наградата на церемонията през февруари 2012 г.

"Започнахме кампанията си за популяризиране на филма в САЩ, защото само така можем да разчитаме да влезем в номинация за "Оскар", посочи за БТА продуцентът Борислав Чучков.

Той и режисьорът Виктор Чучков-син са се върнали преди дни от Лос Анджелис, където "Тилт" е представен на филмовия пазар "American Film Market" в Санта Моника.

Чрез европейската организация European Film Promotion (EFP) филмът е имал прожекция за членовете на академията за наградите "Оскар" и е събрал най-много зрители сред 12-те заглавия, представени от EFP, по данни на организацията.

"Тилт" е имал още три прожекции за последните седмици в района на Лос Анджелис - една за българите, живеещи там, организирана от генералния консул Марин Димитров и с помощта на българската църква "Св. Георги", и две прожекции на фестивала "Напа Вали" - в програмата "Кино от света".

Водещи

Най-четени