12 банди ще забият на българския Уудсток 06.08 | 20:29

Покрай рокендрола ще възстановим културната си тъкан, смята Евгений Дайнов

От Станимира Колева

12 групи ще свирят на сцената на тазгодишния "Миндя рок фест", обявиха днес организаторите на вече ежегодното събитие доц. Евгений Дайнов, Станимир Габровски и Борислав Мавродиев, предаде Север.bg.

За четвърта година феновете на рок музиката ще имат възможност да чуят вече утвърдени български банди и местни формации.

Българският Уудсток, както е известен сред посетителите му, ще се проведе на 24 и 25 август в центъра на великотърновското село Миндя. В 17 ч. на 24 август кметът на селото ще поздрави рок феновете, а местният фолклорен състав "Веселина" ще подготви атмосферата.

Концертните изпълнения на групите са с начален час 18. Първата вечер ще свирят "Мурзилка", "Черноризец", "Демоде", "Nana & The Gang", "Силует" и "Диана Експрес", а втората вечер ще се изявят "Assamblend", "Tortilla Flat", "Магистри", "Блус трафик", "Монолит" и Васко Кръпката. Входът както винаги е свободен, а място за разпъване на палатки има достатъчно, увериха организаторите.

Проф. Дайнов, който по думите на Васко Кръпката, е отговорник по ентусиазма на фестивала, заяви, че тази година интересът на български и чужди групи към феста в Миндя е много голям и се е наложило да бъдат отклонени предложенията за участие на много от тях.  

Според него големите групи идват на "Миндя рок фест", защото си припомнят как са започнали да свирят на професионален инструмент, когато са били на по 12 години. Самият факт, че фестът се случва и привлича нови и нови посетители пък е признак за висока култура, защото "покрай рокендрола се възстановява културната тъкан на България" и "български патент е измъкването от културна криза чрез рокендрол", допълни Евгени Дайнов.

Целогодишен културен живот може да бъде развит във великотъртновското село Миндя, където за четвърта година ще се състои рок фестивал през август.

Един от организаторите на рок събитието в селото, Евгений Дайнов, сподели днес, че вече се обмисля вариант за включването на Миндя като културна дестинация, предлагаща интересни прояви през цялата година.

Миндя е първото у нас рок село, което за четири години успя да спечели много последователи и вече има десетки малки населени места, следващи фестивалния му пример, каза на пресконференция днес политологът музикант Дайнов.

От миналата година "Миндя рок фест" е в културния календар на Община Велико Търново, като за осъществяването му през тази година Общината отпуска двойно повече средства - 4 хиляди лв. Останалите средства са благодарение на доброжелатели и спонсори, а повечето от групите свирят без хонорар.

В самото село Миндя има какво да се види освен фестивала през лятото. Над него минава римски път и са открити останки на римски гарнизон, а двама талантливи български писатели са увековечили името на селото в романите си - "Иван Кондарев" на Емилиян Станев и "Корени" на Васил Попов. От миналата година селото, известно и с много англичани, избрали да се установят тук, може да се гордее със защитена местност край река Веселина.

Водещи