Meshuggah: Новият ни албум ще е по-лесен за слушане 23.03 | 13:51

Шведските метъли разкриха пред iNews какво се случва с проектите на бандата в момента

От Елена Кирилова

След като Loud Festival обяви, че зверските метъли Meshuggah ще пристигнат у нас на 3 юли, за да свият за пръв път пред българските фенове, новината се разпространи за секунди. Бруталните шведи, събрали се преди повече от 25 години, най-сетне ще зарадват родните си почитатели, но преди това да се случи им предстоят редица важни събития.

Днес официално излиза седмият им студиен албум "Koloss”. По този повод се чухме с барабаниста на Meshuggah Tomas Haake, който ни сподели какво се случва в бандата само няколко месеца преди участието й в България.

Как се чувствате непосредствено преди излизането на новия ви албум "Koloss”?

- Хаха, наистина не знам! Ако трябва да съм честен, не чувствам нищо специално. Всеки ден репетираме, опитваме се да се фокусираме върху заучаването на новите парчета. Освен това репетираме и доста стари песни, които никога не сме свирили на живо. Искаме да променим малко сетовете си, така че всичките ни усилия отиват в тази посока. Когато приключиш с един албум, когато го завършиш, усещаш известно облекчение. След като го мастерирахме, всички се почувствахме наистина облекчени.

Относно самото издаване, отдавна не сме правили нищо специално. Например, не сме организирали парти по случай излизането на някой от албумите ни от 1998 г., а мина доста време оттогава. В момента наблюдаваме реакциите на медиите, свързани с "Koloss”. Всички изглеждат много развълнувани. Разбира се, сме притеснени дали ще се продава добре, заради всичко, което се случва в музикалния бизнес с дигиталните продажби на музика. Трудно е да се прогнозира какво ще се случи.

Отново изчакахте много време, цели четири години, преди да издадете новия си дългосвирещ албум. Не се ли плашите и от мисълта, че очакванията към него и вас са ужасно големи?

- Да, мисля, че очакванията може да се нарекат огромни. Но всеки един от нас се надява, че ще успеем да оправдаем очакванията на хората.

Отбелязвате, че с всеки албум се стремите да вървите в различна посока. Какво е различното в "Koloss”?

- Има няколко различни неща. Звукът е доста различен, заложили сме на по-меко звучене. Ще бъде по-лесен за слушане. Ако погледнем песните като цяло, мога да кажа, че не сме се стремили съзнателно към това, но определено е много по-достъпно, по-концентрирано от нещата, които сме правили през годините. Опитахме се да се фокусираме повече върху груува, особено в някои парчета. Смятам, че се получиха доста добре.

Този път изневерихте ли на 8-струнните си китари или отново ще ги чуем?

- Определено им изневерихме в няколко парчета. Ако говорим за записите, всичко е записано с 8-струнните китари, но някои от песните са написани на 6-струнни. Това им носи съвсем различно звучене и усещане. Не залагаме само на осемте струни, но и на малко по-стандартни неща.

Планирате ли издаването на нов видеоклип?

- Да, имаме един, който трябваше да бъде готов преди седмица, но решихме да го забавим, за да можем да изпипаме всички детайли в него, да променим някои неща. Надяваме се, че ще стане готов в близките няколко дни. Става дума за клипа към "Break Those Bones Whose Sinews Gave It Motion”.

Какво ще представлява видеото?

- Ще е доста семпло. Ще ни показва просто как свирим. Няма да има нищо откачено, нищо артистично. Основно ще виждате нас как свирим. Замисляме още един видеоклип, който ще бъде към първата песен от албума - "I am Kolossus”. Той ще е доста по-различен, ще включва повече идеи, ще е по-арт.

Работите и по странични проекти. Какво се случва с тях, с работата на Фредерик?

- Да, Фредерик започна да записва барабаните за втория си солов албум, но не знам кога проектът ще бъде готов. Не мисля, че той бърза да го завърши. Също като нас той чувства, че групата и работата ни с нея стои пред всичко останало.

Аз самият не работя върху странични проекти. Честно казано нямам време за нещо подобно. Тук не говорим просто за работата с Meshuggah, за турнетата и свиренето, а за това, че през последните десет години се превърнахме в нещо като компания. Сами се занимаваме със счетоводство си и с подобни неща, които отнемат доста време. Правим неща, типични за един офис. За поддържането на групата е нужно много време.

Влияят ли страничните проекти на другите на работата и идеите в Meshuggah?

- Не, нещата са много отделени. От няколко години Мартен пише песните за свой страничен проект, но това не му пречи. Подобно на ситуацията с Фредерик, той осъзнава, че групата е по-важна за нас и трябва да се фокусираме върху нея. Предполагам, че някой ден ще издаде другите си неща, но в момента те не са приоритет.

Българската публика ще ви види за първи път на Loud Festival на 3 юни. Какво сте подготвили за феновете си?

- Първото, което ще направим, за да изненадаме феновете си в България, е най-сетне да дойдем, тъй като никога не сме били при вас. Не сме мислили нищо специално, но се радваме, че най-сетне ще можем да дадем на феновете си това, което очакват от нас. Срамно е, че идването ни отне толкова време, затова нямаме търпение да се видим с всички.

Водещи

Най-четени