Umek – един герой от бъдещето 21.11 | 10:30

На 24 ноември у нас пристига водещата фигура в електронната музика на Балканите

От Мартина Панайотова

Над милион фена в социалните мрежи, стотици издания за популярни световни лейбъли, ротации в най-добрите радиостанции и десетки престижни награди - Umek определено е част от световния електронен елит, а постоянното развитие в кариерата му го превръща в един от вечните герои на музикалното бъдеще.

На 24 ноември той ще бъде специален гост на партито Future Heroes, с което Metropolis представят за първи път пред българската публика две от най-интересните и иновативни фигури на световната техно сцена - Gaiser и Sasha Carassi.

Доказал мястото си сред вечните герои от бъдещето на музиката, Umek записва името си в историята и с продуцирането на една от най-значимите групи в индъстриъл авангарда – Laibach.

За него титанът Carl Cox, казва: "Ако някой трябва да осигури спокойно бъдеще на техното след мен, то това определено е Umek” и му поверява "президентското място" на вторниците в легендарния клуб Space на остров Ибиса.

Талантът му винаги му осигурява успех в начинанията и той не само поддържа, но и постоянно качва нивото и популярността си. Това е и причината позицията му в топ 100 на най-авторитетната класация за електронна музика в света – DJ Mag Top 100, да е непоклатима вече десетилетие, при условие, че само в последните 5 години 80% от присъстващите са променени.

За разлика от консервативните техно кръгове, Umek винаги се старае да поддържа новаторския, свеж дух в работата си. За словенеца музиката е страст и чиста енергия - тази, която задвижва креативността му и вдъхновява оригиналното му звучене.

През изминалите 15 години зад пулта, гастролирал в почти всички краища на света, той е развил стила си от суровото олд скуул техно с луупове, през минимализъм до това, което днес сам описва като "астродиско".

Словенецът е известен с изключителните си технически умения на 3 грамофона и ефектори, както и с безкомпромисния си мега каталог от собствена продукция и култови ремикси, между които - на Laibach, Depeche Mode, DJ Rush и Chris Liebing.

Работейки с продуценти и диджеи от платформите Recycled Loops , Consumer Creation и Astrodisco той успява да постави словенското техно на световната карта. В резултат днес е по-силен от всякога и най-популярните лейбъли като Cr2, Toolroom, Great Stuff и Tronic се надпреварват да издават парчетата му.

През март 2011г. Umek печели две от силно желаните номинации на Beatport Music Awards. Взима и наградата за най-добър артист.

Кариерата му обаче не е насочена само към промотиране на личната му продукция – собственият му лейбъл "1605 Music Therapy” вече години представя новите артисти, с които всички си сверяват часовниците за бъдещото електронно поколение продуценти и звук.

Билети за събитието може да откриете в мрежата на Ивентим и Тикетстрийм.

Водещи

Най-четени