Азербайджан покори "Евровизия" 2011 15.05 | 09:27

Running Scared е тазгодишният победител на 56-тото издание на международния музикален конкурс

От Кремена Бедерева

След вълнуващо шоу, в препълнената Дюселдорф Арена в Германия с над 10 000 фенове и милиони зрители пред малкия екран в цяла Европа, вотът на Стария континент е ясен.

Победителите на 56-тото издание на международния музикален конкурс "Евровизия” са Ел и Ники от Азербайджан, които получиха най-голям брой точки след гласуването в 43 страни. Те събраха 221 точки общо. След тях се нареди Италия  - Рафаел Джуалаци с песента "Madness of Love"- с 189 точки и Швеция - 185 точки.

След като всички 43 страни дадоха своя глас, Ел и Ники от Азербайджан, с песента им Running Scared, станаха тазгодишните победители на "Евровизия".

Мечтата да представлява Азербайджан в "Евровизия" тръгва още от Nigar през 2000 г.  Тогава руският певец Alsou, популярен в Азербайджан, завърши на 2-ро място в конкурса с песента Solo, припомня сайтът на конкурса. Успехът Alsou дава надежда на Nigar, че един ден мечтаната сцена на Евровизия ще бъде и негова. Миналата есен, Nigar съживи мечтата, като участва в конкурса за песен "Евровизия".

По традиция, както и през последните няколко години, победителят се определя от гласовете на зрителите пред екрана и тези на журито. За тази цел, се съставя национално жури от петима специалисти на музикалната индустрия. Техният вот се събира с гласовете на всички 43 страни-участнички. Всяка страна определя своите фаворитите, като 12 точки се дават за любимите песни, 10 точки за второто място и т.н.

"Няма значение каква е нашата песен – за любов или някаква друга. Но ако искрено се опитваш да направиш така, че хората да те разберат, то това е Европа и всички хора ще се почувстват по-добре. Според мен, на Европа и светът като цяло не им достига любов и истински чувства, а не герои”. Това каза Ел от  Азербайджан – тазгодишните победители в конкурса "Евровизия".

Ел и Ники признават, че са безумно щастливи и горди със своята победа, и благодарят за нея на Бог, всички гласували за тях, както и на бащата на Ел и бабата на Ники. "Сега сме под въздействието на емоциите – чувстваме любов и подкрепа, а мислите се разпиляват”, признава Ел, минути след финала.

Първият полуфинал беше на 10 май, от който за крайното съревнование бяха избрани Гърция, Сърбия, Литва, Азербайджан, Грузия, Швейцария, Унгария, Финландия, Русия и Исландия.
Вторият се проведе на 12 май, като тогава надпреварата продължиха представителите на Естония, Румъния, Молдова, Ирландия, Босна и Херцеговина, Дания, Австрия, Украйна, Словения, Швеция.

На финала се явиха общо 25 страни - по 10 от всеки полуфинал и автоматично класираните представители на т. нар. Голяма петица - страните-учредителки на конкурса Великобритания, Испания, Италия, Франция и страната домакин Германия.

Нашата представителка представи своята песен на втория полуфинал на 12 май. Но за съжаление, песента на Поли Генова "На инат" не успя да получи достатъчна подкрепа, за да достигне до финала на конкурса "Евровизия". Генова изпълни "На инат" добре на втория полуфинал в конкурса, в който участваха общо 19 държави.

Водещи

Най-четени