В Дания се открива 59-ото издание на Евровизия 04.05 | 13:23

България и още няколко страни ще пропуснат конкурса тази година

От Пламена Вълчева

Дания за трети път е домакин на международния конкурса Евровизия, предава ITAR-TASS.

Откриването е тази вечер в историческото здание на кметството на Копенхаген. Полуфиналите ще бъдат на 6 и 8 май, а финалът на 10 май. Страната беше домакин на конкурса през 1964г. и 2001 г.

Конкурсът ще се състои на необичайно място - закритата през 1996 г. корабостроителница "Burmeister & Wain” на остров Рефхалеон, в източната част на Копенхаген.

Днес на един от доковете е построена зала за 10 000 зрители и има водна сцена, наподобяваща на кораб. Бюджетът на Евровизия е 190 милиона датски крони /25 милиона евро/.

Сред страните, които тази година няма да участват в "Евровизия" са България, Кипър и Сърбия, Хърватия  и Босна и Херцеговина, като главините причините са свързани с финансови и организационни трудности. Редица държави са обявили намерението си да се завърнат през 2015 година, когато ще се чества 60-та годишнина на международния песенен конкурс.

В конкурса участват изпълнители от Азербайджан, Албания, Армения, Белгия, Русия, Унгария, Исландия, Латвия, Молдова, Холандия, Португалия, Сан Марино, Украйна, Черна гора, Естония и Швеция. Страните-учредители на проявата - Испания, Франция, Италия, Великобритания и Германия - винаги отиват автоматично на финала, заедно със страната домакин, в случая Дания, спечелила миналогодишното издание на Евровизия с песента на  Емели де Форест "Само сълзи".

Най-младите участници в конкурса са близначките от Русия Маша и Настя Толмачеви, които са родени през 1997 г. Те спечелиха детската Евровизия през 2006 г. с песента "Пролетен джаз", допълва БТА. 

Водещи

Най-четени