В очакване на втората кралска сватба за годината 01.07 | 08:15

Принц Алберт ще се раздели с ергенството днес и ще се врече във вечна вярност на Чарлийн Уитсток

От Кремена Бедерева

Най-желаният ерген на Европа, принцъп на Монако Албер Втори, ще сключи брак с дългогодишната си приятелка, плувкинята от Южна Африка Чарлийн Уитсток. Сватбата ще бъде в две части.

Днес двойката ще сключи граждански брак - в 17,00 часа местно време в Тронната зала на двореца. Петдесет минути по-късно младоженците ще излязат на балкона на Огледалната зала, за да приветстват множеството на площада пред палата, където церемонията ще може да се гледа на огромни екрани, предаде Франс прес.

В 18,00 часа местно време ще има коктейл на площада за всички жители на княжеството. Те ще могат да опитат и деликатеси от Южна Африка. Към хората на площада ще се присъединят и младоженците. Там те ще получат сватбени подаръци от поданиците си.

Два часа по-късно жителите на Монако ще продължат да празнуват на пристанището. В 22,00 часа ще има и концерт на Жан-Мишел Жар в чест на щастливото събитие.

Утре, на 2 юли, ще бъде сключен църковният брак. Церемонията няма да бъде в катедралата, в която са се венчали княз Рение Трети и Грейс Кели - родителите на Албер Втори, а в почетния двор на княжеския дворец. Церемонията ще започне в 17,00 часа местно време и отново ще може да бъде проследена на големи екрани на площада пред двореца.

Бракосъчетанието ще бъде извършено от архиепископа на Монако, монсеньор Бернар Барси. На церемонията ще пеят Андреа Бочели и Рене Флеминг. После двойката ще поеме на сватбена обиколка, в края на която ще стигне до църквата на Светата благочестива - храм, издигнат в чест на християнка от 4 век, убита заради вярата си и станала след години светица покровителка на Монако.

В църквата булката ще остави букета си. Вторият сватбен ден ще приключи с банкет и фойерверки. На банкета 500 отбрани гости ще вкусят зеленчуци от собствената градина на княз Албер Втори.

Главен готвач на ястията ще бъде Франк Черути, който ще приготви специално за сватбата традиционното средиземноморско блюдо - рибена супа. Очаква се за щастливото събитие в княжеството, чието население е едва 35 000 души, да пристигнат 200 000 туристи. Толкова хора обикновено се струпват за ежегодното състезание от Формула 1.

По случай сватбата автобусите и паркингите ще са безплатни, а влаковете ще се движат до зори. Прелитането на самолети и други летателни средства над района на княжеството е забранено. В списъка с гостите на сватбата е президентът на Ирландия Мери Макалийс.

Присъствието си са потвърдили френският президент Никола Саркози, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, германският президент Кристиан Вулф, ливанският президент Мишел Слейман и естонският държавен глава Тоомас Хендрик Илвес. Много ще са коронованите особи. Очакват се кралете на Белгия и Швеция, престолонаследниците на Дания, Холандия, Испания, както и графът и графинята на Уесекс от Англия, представители на Савойската династия, емирът на Катар.

Светът на бизнеса ще бъде представен от Бернар Арно, собственик на групировката LVMH, производител на луксозни стоки. Тъй като и двамата младоженци са изявени спортисти, те са поканили и Жак Рох, президент на Международния олимпийски комитет, чийто член е Албер Втори, както и Жан Тод, президент на Международната федерация по автомобилизъм.

На сватбата ще присъстват също дизайнерите Карл Лагерфелд и Джорджо Армани, манекенката Наоми Кембъл и модната дизайнерка Инес дьо ла Фресанж. Монако се надява, че събитието ще даде тласък на икономиката му след кризата.

В княжеството вече се продават хиляди сватбени сувенири - чаши, ветрила, ключодържатели. Засега не е ясно колко ще струва сватбата. Известно е, че парламентът на Монако отпуска 4 милиона евро, но колко ще отдели самото княжеско семейство не беше съобщено. Заради сватбата хотелите в Монако ще бъдат почти пълни. Резервирани са 2700 стаи, като 90 процента от тях са в хотели с 4 звезди.

Събитието ще се предава от десетки телевизии от 25 страни. Броени дни преди сватбата обаче щастливото събитие беше помрачено от твърдения на френското списание "Експрес", че булката се е опитала да избяга. Княжеският дворец ги отрече.

Трийсет и три годишната Чарлийн и петдесет и три годишният Албер са се запознали през 2000 г. на турнир по плуване в Монако, председателстван от Албер Втори, припомня БТА. Официално двамата се появиха за първи път заедно на зимните Олимпийски игри в Торино през 2006 г.

Годежът бе обявен през юни 2010 г. Оттогава Чарлийн присъства на официални събития като член на княжеското семейство. Заради брака тя прие католицизма. От предходни връзки князът на Монако има две деца - момче и момиче, но те нямат права за наследяване на престола.

Водещи

Най-четени