Вижте на какви тоалети заложиха звездите на откриването на киновестивала в Кан (СНИМКИ) 14.05 | 12:27

Фестивалът се откри с прожекция на филма „С високо вдигната глава” на Еманюел Берко с Катрин Деньов

От Беатрис Николoва

Откриха  68-ят международен кинофестивал в Кан. И тази година официалната церемония по откриването му беше съпътствана с много блясък и червен килим, по който минаха звезди като Изабела Роселини, Джулиан Мур, Наоми Уотс, Еманюел Дево, Гийом Галиен, Еманюел Беар, Натали Портман, Лупита Нионго и др.

Фестивалът се откри с прожекция на филма "С високо вдигната глава” на Еманюел Берко с Катрин Деньов в една от главните роли. Това е първият случай от 1987 г. насам, когато със заснет от жена-режисьор филм се слага началото на престижния кинофорум.

Тази година световни колоси в киното, сред които личат имената на италианеца Паоло Сорентино и на американеца Гюс ван Сант, ще се състезават за наградата "Златната палма”. С интерес се очаква и новият филм на Матео Гароне.

В конкурсната програма, включваща 19 заглавия, пет ще бъдат френски. Тук личат имена, които са добре познати на "Кроазет”, като това на Жак Одиар с Голямата награда на журито за "Пророк” през 2009 г. Той и сега е сочен сред фаворитите за награди. 

Не липсват и нови попълнения като Стефан Бризе и Гийом Никлу, който си позволи лукса да режисира мастодонтите на френското кино - Изабел Юпер и Жерар Депардийо в "Долината на любовта”. 

Извън конкурсната програма бъдат показани "Лудият Макс 4: Пътят на яростта” на австралиеца Джордж Милър с Том Харди и Чарлийз Терон, "Ирационален човек” наУди Алън с Хоакин Финикс и Ема Стоун, както и документалната кинотворба на Асиф Кападия за живота на Ейми Уайнхаус.

На какъв аутфит заложиха звездите на бляскавата церемония вижте в нашата галерия.

Водещи

Най-четени