Джъстин Бийбър е любимото момче на Америка... и на мама 19.11 | 14:55

Тийн идолът триумфира на Американските музикални награди

От Мартина Панайотова

Джъстин Бийбър триумфира на състоялата се в Лос Анджелис 40-а церемония по връчването на Американските музикални награди, спечелвайки три отличия, в това число и големия приз за изпълнител на годината.

Канадският тийн идол бе отличен и в категориите за най-добър поп/рок изпълнител и най-добър поп/рок албум за "Believe".

На шоуто Бийбър, който наскоро се раздели с приятелката си Селена Гомес, бе придружен от майка си Пати Малет. Тя излезе заедно с него на сцената за връчването на топ отличието за изпълнител на годината. "Исках да ти благодаря, че винаги си вярвала в мен", сподели 18-годишният певец.

За голямата награда Бийбър се пребори с Риана, Maroon 5, Кейти Пери и Дрейк. Джъстин Бийбър грабна приза за изпълнител на годината и през 2010 г., припомнят агенциите, цитирани от БТА.

Шоуто бе триумф не само за канадеца, но и за цялото му "музикално семейство", след като неговият ментор Ъшър и другото му протеже - Карли Рей Джепсън също спечелиха награди.

Ъшър грабна приза за най-добър соул/ритъм енд блус изпълнител, а Джепсън се пребори с изключително успешната момчешка група "Уан дайрекшън" за отличието за дебют.

Рап дивата Ники Минаж повтори миналогодишния си успех, спечелвайки отличията за най-добър изпълнител на рап/хип-хоп и за най-добър рап/хип-хоп албум за "Pink Friday: Roman Reloaded".

Бийбър и Минаж зарадваха публиката със свои изпълнения, както заедно, така и поотделно. Най-колоритно обаче бе изпълнението на южнокорейския рапър Сай, който излезе на сцената заедно с Ем Си Хамър. Двамата пяха и танцуваха на хитовото парче "Gangnam Style" на южнокорееца и на хита "Too Legit to Quit" на Ем Си Хамър.

PSY предварително бе обявен за носител на една от Американските музикални награди. Изпълнителят, който само за няколко месеца се превърна в световна сензация с хитовото си парче "Gangnam Style", бе удостоен с приза "Нова медия".

Тейлър Суифт за пета поредна година спечели наградата за най-добра кънтри изпълнителка. "Това е нереално. Искам да благодаря на феновете. Вие, хора, гласувахте и решихте това да се случи", сподели Суифт.

Призът за най-добър кънтри изпълнител бе присъден на Люк Брайън. В категорията за най-добър кънтри дует или група наградата спечелиха "Лейди Антебелъм". Отличието за кънтри албум получи Кари Ъндърууд за "Blown Away".

За най-добра изпълнителка на поп/рок бе обявена Кейти Пери, а с отличието за най-добър рок дует или група бяха удостоени Maroon 5.

В категорията за соул/ритъм енд блус наградата за най-добра изпълнителка взе Бионсе, а призът за най-добър соул/ритъм енд блус албум бе присъден на Риана за "Talk That Talk".

Диджей Давид Гета спечели първото в историята на наградите отличие за електронна денс музика. "Линкин парк" получиха приз за алтернативен рок, Адел – за съвременен изпълнител, а Шакира - за латино изпълнител.

На шоуто със свои изпълнения, освен Джъстин Бийбър, Ники Минаж, Сай и Ем Си Хамър, се представиха още Ъшър, който даде старт на шоуто, Тейлър Суифт, Кари Ъндърууд, Кели Кларксън, Карли Рей Джепсън, Кеша, "Ноу даут", Кристина Агилера, Пинк.

На церемонията бе почетен основателят на Американските музикални награди - покойният Дик Кларк. Неговият дългогодишен приятел Стиви Уондър изпълни потпури от свои хитове, докато на екрана зад него се сменяха снимки на Кларк.

Американските музикални награди са сред най-гледаните годишни отличия за музика в САЩ. Номинираните се определят според продажбите на записите им и излъчванията им в ефир, а носителите на призовете се избират чрез гласуване от публиката.

Американските музикални награди са учредени преди 40 години като алтернатива на престижните "Грами".

Още снимки от церемонията може да видите в Jenite.bg.



Най-четени