Кога Принц Чарлз ще стане крал 12.11 | 21:00

Синът на Елизабет Втора се подготвя за възкачването си на престола

От Мартина Панайотова

Принц Чарлз е на възраст, на която британците се пенсионират, но се готви да се възкачи на престола, като все по-често замества майка си, кралица Елизабет Втора, в официалните ѝ ангажименти, предаде FP.

Престолонаследникът, който в момента е на визита в Индия, ще навърши 65 години в четвъртък, а на следващия ден за пръв път ще представлява 87-годишната кралица на срещата на върха на Общността на нациите в Шри Ланка.

През май онзи, когото наричат вечния престолонаследник, придружи майка си в парламента. Увеличените отговорности на Чарлз вървят ръка за ръка с нарасналата му популярност, след като имиджът му дълго време бе накърнен заради провала на брака му с Даяна, майката на двамата му синове.

Отмина обаче времето на разкритията за извънбрачната му връзка с Камила, за психичната травма, причинена от смъртта на "принцесата на народа". 16 години по-късно принц Чарлз, който вече е дядо, успя да накара британците да приемат втората му съпруга и се чувства по-добре в кожата си.

"За него това бе много дълъг път, който трябваше да измине, за да спечели наново на своя страна общественото мнение, заяви една от биографките му – Пени Джунър. Той се чувства по-добре и това се вижда. Откакто се ожени за Камила, е много по-щастлив. Научи се да релаксира и да бъде по-забавен."

Но дали принц Чарлз, който е неуморим природозащитник, желае да се възкачи на престола? Статия, публикувана в сп. Time в края на октомври, предизвика тревоги.

В статията си, озаглавена "Забравеният принц", журналистката Катрин Майър твърди, че престолонаследникът е нетърпелив да свърши възможно най-много неща, преди, по думите на човек от обкръжението му, да се затворят вратите на затвора. Бъкингамският дворец побърза да обори твърденията, че принц Чарлз има подобни виждания за отговорностите на краля.

Авторката на статията пък увери, че не е искала да каже, че Чарлз с неохота ще стане крал. Той просто се опасявал, че ще има по-малко време да се посвети на любимите си каузи.

За разлика от майка си, която поддържа стриктен неутралитет в политиката, Чарлз не се притеснява да демонстрира убежденията си, независимо дали става дума за осъществяване на модерен архитектурен проект, или да предупреди за опасности, свързани с генномодифицирани организми и климатичните промени, цитира изданието БТА.

Той допусна редица грешки, но сега е запознат с всички въпроси, които обсъжда, отбеляза Пени Джунър.

Водещи

Най-четени