Левски оживява 27.05 | 10:50

Първи кадри от новия филм, посветен на Дякона

От Мартина Панайотова

Първият трейлър на най-новата българска продукция, която се съсредоточава върху живота и делата на най-големия български герой – Васил Левски, – е вече факт. Режисьор е Максим Генчев, а спомосъществовател – Асоциация Българска кинокласика и култура.

Проектът се финансира изцяло от благотворителност.

Началото на кампанията по дарителските сметки стартира на 1 ноември миналата година, в Деня на народния будител в родния град на Апостола – Карлово.

Цяла България се впусна да помага, за да стане възможно реализирането на лентата за Левски.

Днес, 27 май, се очаква решение на Националния филмов център и ще стане ясно дали държавата ще подпомогне осъществяването на грандиозния проект.

Ако това стане, на рождения ден на Дякона, 18 юли 2014 г., продуктът ще бъде напълно готов. Главната роля – на Васил Левски – е поверена на Веселин Плачков, а в образа на монахинята Ана, за която се твърди, че е имала връзка с Левски, ще влезе Деляна Христова.

29f44e44-7f87-f4d8-fdc9-da1efaac9a89

Сюжетът:

През 1841 г. паша Мустафа Сабри унищожава над 2000 български села. В мъгливо-синкавата полуздрач на една нощ и поредното селце пламват сеч, грабежи и поругаване на жени в църквицата.

Петгодишният Васил става свидетел на зверското насилие и това е причината роденото да бъде роб дете да се превърне в Левски – най-чистия и свят революционер срещу поробителя, в българската история.



Водещи

Най-четени