Няма нова книга за Хари Потър, но пък става достъпен онлайн 23.06 | 16:47

От октомври седемте книги за момчето-магьосник стават електронни

От Олга Андреева

Авторката на бестселърите за Хари Потър Джоан К. Роулинг разкри целта на тайнствения сайт Pottermore, който се появи преди седмица.

Всъщност няма да последва дългоочакваната осма книга от поредицата, но пък всички седем ще станат достъпни в електронен формат през октомври, макар и срещу заплащане. Те ще бъдат достъпни на сайта за основните електронни четци и ще се предлагат на няколко езика.

Писателката пояснява, че чрез инициативата иска да стимулира хората да четат повече. Сайтът обещава вълнуващо онлайн изживяване с романите за приключенията на момчето-магьосник, продадени в над 450 милиона копия по света.

"13 години след публикуването на първата книга за Хари Потър все още съм приятно учудена от отклика на публиката", призна авторката във видеообръщение, качено на сайта.

И допълва: "Дигиталното поколение ще може да се наслади на безопасно и уникално онлайн изживяване. Pottermore ще бъде място, където фенове от всякакви възрасти ще могат да споделят, участват и преоткриват историите. Освен това ще бъде място за покупка на дигитални аудиокниги и за първи път – на електронни книги".

Сайтът ще предлага и нова, допълнителна информация, свързана с героите в романите за Потър. Последната книга за малкия магьосник беше издадена през юли 2007 г., "Хари Потър и даровете на смъртта". Последният филм пък, "Хари Потър и даровете на смъртта: Част 2", ще излезе след броени седмици.

Водещи

Най-четени