Опра пак е най-влиятелната знаменитост 14.01 | 09:06

56-годишната Уинфри е първата жена, натрупала богатство от водене на тв предавания

От Нели Минчева

Телевизионната водеща Опра Уинфри и режисьорът Стивън Спилбръг са най-влиятелните знаменитости, показа последното проучване на списание Forbes, в което се включват 6 000 известни личности, класирани по 46 лични качества.

Уинфри оглавява престижната класация за най-влиятелната знаменитост в света за пети път. Само за миналата година Опра е спечелила 315 млн. долара, става ясно от класацията през 2010 г.

Тя е първата жена в света, която натрупа богатство от водене на тв предавания и продажба на стоки, свързани с този бизнес.

56-годишната Уинфри е президент на "Harpo Productions", създателка е на благотворителната организация "The Angel Network", а собственото й списание "O and O at Home" излиза в тираж 2,7 милиона екземпляра месечно.

Мис Уинфри обаче няма намерение да спира дотук и в началото на тази година телевизионната водеща пусна собствен денонощен тв канал, носещ нейното име – ОУН (" Опра Уинфри Нетуърк"), който стартира с едночасово токшоу, в което водещата обясни, че няма да изневери на себе си и ще продължава да предоставя на зрителите това, което вече 25 години ги държи с отворена уста пред екраните.

"Още преди 15 години заявих, че след време ще създам своя собствена тв мрежа. Винаги съм чувствала, че моето шоу е само началото на онова, което предстои. За мен стартирането на OWN е естествено продължение на всичко, което съм постигнала в телевизията през годините. The Oprah Winfrey Networks е мрежа на себепознанието, която ще свързва хората един с друг и техния огромен потенциал. Ние ще разказваме истински житейски истории, които са емоционални и забавни. Ще представяме моменти от трансформации, които са вдъхновени от конкретни действия, това ще е телевизия за собственото себепознание" , разказва Опра за плановете и целите си.

Пътят към върха

Родена е на 29 януари 1964г. в градчето с полско име Косцюшко, Мисисипи. В кръщелното ѝ свидетелство името е записано Орпа, но тя е преценила, че Опра е по-благозвучно.

Родителите ѝ са двама тийнейджъри, които не са я желаели, тъй като са нямали средства, с които да се грижат за нея. Когато малката Орпа се появила на бял свят в студена януарска нощ на 1954 година, никой от двамата родители не можел, а и не искал да се грижи за дете. Така че малката била оставена при баба си Хати, която била толкова бедна, че обличала момичето в дрехи, ушити от чували за картофи.

Животът в онези хипарски времена бил жесток, а за Опра било направо жестока игра на съдбата. Едва деветгодишна била изнасилена за първи път, което не впечатлило никого от близките ѝ, дори баба ѝ. Амбициите на жената стигали дотам, че да научи внучката си да чете, преди да тръгне на училище, да я заведе в църковния хор и да я бие с метлата, всеки път, когато сбърка нещо или не се подчини. Междувременно от тялото ѝ се възползвали всички роднини от мъжки пол.

В крайна сметка Опра едва 14-годишна родила бебе, което обаче починало малко по-късно. Нищо чудно, че прави най-логичния ход в живота си - бяга от къщи и никога повече не се връща към света на своите кошмари. По същото време съдбата се смилява над нея. Печели стипендия в Глендейл и с това започва нейното дълго бягане към славата и властта.

Още като гимназистка в Нешвил започва като водеща на радиопредаване. Тогава е най-младата жена пред микрофона, а и първата афроамериканка. Тв дебютът ѝ е като водеща на новинарска емисия в Балтимор, Мериленд. През 1984г. се мести в Чикаго, получава шанса да води свое шоу, в началото наречено "Опра Уинфри шоу", а по-късно - за удобство - просто "Опра". След две години вече има най-висок рейтинг, а днес я определят за най-влиятелната жена в света.

Гледането на Уинфри е истински ритуал за милиони американци. Това е жената, чието одобрение за Барак Обама през 2007 г. беше изключително важно за избирането му за президент.

Поредното доказателство, че мнението на Опра Уинфри е много важно в САЩ. Тя е способна да провали или изстреля в небесата всеки продукт или личност само с един коментар в шоуто си. Тя е като нестихваща лавина, като изригващ вулкан, като издигащо се цунами, но не разрушава, а гради... съдби.

Водещи