Forbes определи Мишел Обама за най-влиятелната дама на планетата 08.10 | 12:40

Първата дама на САЩ застана на челно място в престижната класация след оспорвана битка с имена като Ангела Меркел и Опра Уинфри

От

В класацията на Forbes за най-влиятелните жени в света попадат водещи фигури в политическия и културен живот, първи дами, мениджъри, бележити имена в спорта и в развлекателния сектор. Те са силни и можещи. Техните имена ще останат записани със златни букви в историята.

В последното издание на класацията челната позиция бе отредена за първата дама на САЩ - Мишел Обама.

Тя е новата Джаки Кенеди, но с юридическо образование. Модна икона, майка на две дъщери, жена на спорта, тя промени представите за модерната жена, коментира списанието. Заради нейната кампания за здравословен начин на живот компании като
Coca-Cola, Kellogg и General Mills обещаха да намалят калориите в продуктите си до 2012.

Втора в класацията е Ирене Розенфелд, изпълнителен директор на Kraft Foods. Тя е една от най-високоплатените жени в Америка – втора след Карол Барц, изпълнителнен директор на Yahoo. За 2009 след успешна сделка с акциите на Kraft Foods Розенфелд се сдоби с 26,3 милиона долара.

Трета по влияние пък е най-известната телевизионна водеща в света Опра Уинфри. През последните 5 години приходите й възлизат на 1,35 милиарда долара. През 2011 година ще се излъчи последният сезон на Шоуто на Опра. С 25-ия последен сезон обаче водещата не се отказва от медийната си кариера, тя е запланувала свой собствен телевизионен канал, който ще носи името Oprah Winfrey Network.

Миналогодишната номер едно в класацията на Forbes - германският канцлер Ангела Меркер, тази година е на четвърто място сред най-влиятелните дами в света. Лидер на Християн-демократическата пария, Меркел е първата жена канцлер на Германия. През 2005 година тя застана начало на кабинета и силната ръка, с която управлява оттогава, е причината Германия постепенно да излиза от кризата.

На пето място е Хилари Клинтън, бивша първа дама на САЩ, а сега държавен секретар. На 7-мо и 8-мо място са кралиците на музикалния бизнес, съответно Лейди Гага и Бийонсе.

Водещи

Най-четени