Оригинални текстове на Боб Дилън отиват на търг 09.06 | 21:20

За един от тях се очаква да бъдат платени 90 000 долара

От Иванка Савкова

Оригиналните чернови на текстове за песни на легендарния Боб Дилън се очаква да бъдат продадени за хиляди долари на търг, който ще се състои този месец, съобщава Contactmusic.

Текстовете са били открити наскоро. По тях има много поправки, нанасяни с цветни моливи и те датират от средата на 60-те години на 20 век, когато Дилън е бил на върха на творческата си дейност.

Някои от текстовете са написани на ръка, други са напечатани на пишеща машина. Сред тях са текстовете за хитове на Дилън като "Subterranean Homesick Blues", "Queen Jane Approximately" и "Visions of Johanna".

Според предварителната оценка на експерти оригиналният текст на песента "Maggie's Farm" може да бъде продаден за сума между 70 000 и 90 000 долара.

Крис Кувър от аукционна къща Christie's коментира, че средата на 60-те години, особено периодът между 1964 и 1966 г., е бил най-плодотворният в кариерата на Дилън. Тогава музикантът е написал най-личните си текстове и изгражда своя стил на поет и автор на песни.

Колекционерите ще имат възможността да наддават за ценните страници в аукционна къща Christie's в Ню Йорк на 23 юни.

През декември 2010 г. ръкописът на текста за един от най-големите хитове на Боб Дилън - "The Times They Are a-Changin'", бе продаден на търг за 422 000 долара.

Водещи

Най-четени