Повече секс за по-дълъг живот при мъжете 11.03 | 12:15

Ако вярвате на науката

От Кирил Русев

Едва ли четящите ни мъже имат нужда от още една причина да правят повече секс, но тази е наистина добра и е подкрепена от науката, затова ще ви разкажем накратко за нея.

Всички ние сме чували или чели за поне един мъж, който е предал Богу дух в резултат от твърде много сексуални сношения или заради сексуално сношение с неправилния човек в неправилния момент на неправилното място. Затова намираме, че е крайно време да разкажем историята на мнозина мъже, които живеят един много по-приятен и по-продължителен живот благодарение на склонността си да се съвкупяват редовно.

Тя е съвсем реална и е добре документирана от науката в изследване, публикувано в престижния British Medical Journal. Преди самата публикация това учените прекарват дълго време в събиране на данни за начина на живот, сексуалните навици и здравословното състояние на цели 918 мъже, които проследяват (не в буквалния, а в научния смисъл на понятието) в продължение на цели 10 години.

В зависимост от отговорите, които дават на въпроса за честота на сексуалните контакти*, респондентите попадат в една от три групи: с ниска честота (по-рядко от веднъж месечно), с висока честота (поне два пъти седмично) и със средна честота (всички останали). За информация на любопитните, в групата с ниска честота попадат 199 души, в групата със средна честота има 490 мъже, а редовните любовници са точно 229, съпоставими по численост с най-нередовните.

Очевидно е, че представителите на третата група се радват на значително повече сексуално удоволствие в живота от представителите на първата група. Не чак толкова очевидно е, че същите тези хора се радват и на 50% по-ниска смъртност в рамките на 10-годишния период на проследяване. Анализирани от гледна точка на точния брой оргазми, резултатите демонстрират, че всеки 100 допълнителни сексуални акта (завършили с оргазъм) в рамките на една година, редуцират риска от обща смъртност с внушителните 46%!

Но, както самите учени коментират в документа, предвид естеството на изследването (наблюдение без интервенция), не е сигурно до каква степен има причинно-следствена връзка между двата фактора (редовен секс и намалена смъртност). Въпреки това, техните открития влизат в разрез с разпространеното сред много култури схващане, че разхищаването на сексуалната енергия може да се отрази негативно на мъжкото здраве. Затова, колкото повече, толкова повече, при това в най-добрия смисъл на израза.

 

* Не на оргазмите, за които знаете, че имат свойството да възникват и без наличието на сексуален контакт

Водещи

Най-четени