Приключенски филм оглави боксофиса 22.02 | 15:48

“Пътуване до тайнствения остров” начело на боксофиса от премиерния си уикенд

От Олга Андреева

Приключенски и триизмерен, филмът "Пътуване до тайнствения остров” застана начело на родния боксофис още с премиерния си уикенд, отчитайки 120 031 лева приходи, сочат обобщените данни от киносалоните.

Две са основните причини за успеха на лентата, коментира Cinefish – че е продължение на успешна първа част ("Пътуване до центъра на Земята 3D” от 2008 г.) и че в него участва Дуейн Джонсън – Скалата, който в последните години се радва на огромна популярност сред по-младите български зрители. До средата на март филмът вероятно ще може да се похвали с приходи от над половин милион лева.

Екшън трилърът "Секретна квартира” е на втора позиция в класацията с 142 206 лева приходи, натрупани за близо две седмици в България. Филмът е от типа екшъни, които почти никога не регистрират огромни приходи в боксофиса, но все пак привличат интерес заради силен актьорски състав – в случая Дензъл Уошингтън и Райън Рейнолдс.

Задоволителен старт има за филм от романтично-комедийния жанр има и премиерният "Сватбен обет”. От първия си уикенд на екран се нарежда на трето място с 21 090 лева. Благодарение на предпремиерните прожекции, общата спечелена сума до момента се увеличава на 42 234 лева,

Макар и не пълен провал, но все пак голямо разочарование откъм приходи се оказва триизмерната версия на "Междузвездни войни: Епизод I - Невидима заплаха”. Застава на четвърто място с приходи от 88 390 лева за близо две седмици на екран. Не се оправдават очакванията, че благодарение на добавения триизмерен ефект лентата ще успее да привлече голям брой зрители.

Въпреки усета си какво би се харесало на публиката, Стивън Спилбърг не успя да привлече вниманието на българския зрител, както със скъпата триизмерна анимация "Приключенията на Тинтин”, така и с "Боен кон”, който сега е на пета позиция в класацията. За премиерния си уикенд по българските киноекрани, историческата драма е спечелила едва 15 925 лева.

Подобно на "Секретна квартира”, криминалният екшън трилър "Мъж на ръба” няма претенции за огромни боксофис постъпления. Заема шеста позиция със спечелени за три седмици 130 324 лева. По света филмът със Сам Уортингтън и Елизабет Банкс е натрупал близо 50 милиона долара.

За заглавие, насочено главно към детската аудитория, и което не се прожектира в триизмерен формат, "Мъпетите” се представя прилично по родните киноекрани. За пет седмици в България е натрупал общо 184 310 лева, което му отрежда седмо място в класацията.

Триизмерна продукция "Котаракът в чизми” обаче вече се нареди сред най-успешните анимации на всички времена в България. Макар и на осмо място за девет седмици анимацията, озвучена от Антонио Бандерас, Салма Хайек и Зак Галифанакис, е спечелила 1 279 704 лева. Лентата се радва и на международен успех, което, според Бандерас ще гарантира появата на продължение.

Предпоследен е фантастичният екшън "Подземен свят: Пробуждане”, който за пет седмици в България е натрупал 468 152 лева. Филмът с Кейт Бекинсейл и Уес Бентли регистрира сериозен спад в посещаемостта от 66 процента и изненадващо е на път да отпадне от топ 10. Все пак спечеленото до момента превърна лентата в най-успешната част от цялата поредица "Подземен свят”.

Последна, десета, и то за втора поредна седмица е германската триизмерна анимация "Малката голяма панда”. За изминалите седем дни е спечелила близо 10 хиляди лева, с което общите ѝ приходи от прожекции по родните екрани за близо месец възлизат на 60 990 лева.

Водещи

Най-четени