Родните реге надежди Roots Rocket сред най-добрите 6 в Европа 04.04 | 17:17

Нашенците са победителите от финала на конкурса Rototom Reggae Contest 2013 за Източна Европа

От Гергана Златкова

"Групата, която ще представлява Източна Европа на финала на европейския конкурс Rototom Reggae на 25 май в Цюрих, Швейцария, ще бъде българската ROOTS ROCKET” – така бе формулирана новината към световните реге маниаци, след като нашите момчета победиха колегите си от Турция и Полша на полуфинала на Rototom Reggae Contest 2013 - Europe, състоял се на 28 март в Прага.

Roots Rocket достигнаха до полуфинала след онлайн гласуване в сайта на фестивала, където видео синглите им "Musical Religion" и "Rocky Road" се състезаваха с песните на над 80 групи от Източна Европа.

Съставът на групата, който спечели в Прага, се състои от Александър Поплилов (Sen I) - вокали, Пламен Зафиров (ZAFAYAH) - вокали и китара, Цветелин Грудански (JAHMMI YOUTH) - вокали, Ясен Обретенов (YASHA) - клавишни, Любен Кръстев (LUBAKA) - китара, Светослав Неделчев (KOZMO) - бас, Деян Илиев (DIDO) - барабани, Денис Попстоев – саксофон и Константин Атанасов – тромбон.

Бългаските музиканти имат по-малко от два месеца, за да се подготвят за финалния тур в Цюрих, където за половин час ще трябва да убедят всички, че са най-добрата европейска банда на конкурса.

Тази година в шестте категории на европейския формат на Rototom Reggae Contest 2013 се включиха над 230 реге групи от 28 държави.

От тях само шест се класират за финала в Цюрих, сред които е Roots Rocket Band. Наградата за победителя след финалния кръг ще е участие на голямата сцена на престижния реге фестивал Rototom Sunsplash, който тази година ще се проведе от 17 до 24 август 2013 в Benicàssim, Испания.

Останалите пет финалисти също ще имат възможност да участват във фестивала, но ще свирят на другите сцени.

Rototom Reggae Contest е традиционен конкурс и е създаден от фестивала Rototom Sunsplash, чието 20-то издание е тази година.

Целта на конкурса е да се подкрепят млади изпълнители, чрез предоставяне на възможност за изява.

Първото издание е било през 2002 г, като всяка година участниците и представените държави се увеличават.

Водещи

Най-четени