С Яна на море 30.04 | 11:12

Актрисата Яна Титова разкрива подробности за новия български филм „Джулай“

От Мартина Панайотова

Сядам до Яна Титова, която очаква своя ред пред обектива по време на фотосесията за постера на "Джулай". Младата актриса е една от трите главни замесени в новата българска продукция лица, които след броени дни ще се отправят на едно незабравимо морско пътешествие и по всички големи екрани в страната.

Лицето и ведрата усмивка на Яна са вече добре познати на родния зрител, както от филми като "Стъпки в пясъка”, "Кецове” и "Лов на дребни хищници", така и на театралната сцена – през 2008 година тя получава "Аскеер" за изгряваща звезда с пиесата "Три сестри” на Крикор Азарян в Младежкия театър, където играе и до този момент.

Но не за затворени пространства става въпрос в предстоящия ни разговор, а за голям адреналин, високи скали, безбрежното море и горещото юлско слънце.

Ето какво сподели Яна за "Джулай морнинг", приключенията си по време на снимките и живота си във Великобритания.

Как попадна във филма "Джулай"?

Поканиха ме да се явя на кастинга. По това време бях в Лондон. Изпратиха ми сценария и след два дена вече си бях купила билет за самолета. След като се явих на прослушването ми съобщиха, че няма как да се върна в Англия, защото снимките започват след няколко дена. Беше много вълнуващо.

31d5d895-1b24-2077-a9ad-5339cef6b824

Би ли разказала нещо повече за героинята си?

Казва се Лили. Тя е преживяла доста неща в миналото си и я намираме на етап, в който животът ѝ се свежда до това да работи на една бензиностанция, а контактите ѝ със света са ограничени до абсолютния минимум.

Ключова за нея е срещата с една нейна близка приятелка от миналото ѝ. Спомените започват да се връщат и онова, което се е опитвала да заличи в съзнанието си, в един момент я залива.

В крайна сметка цялото приключение ѝ помага да продължи живота си и да не е така интровертна, каквато е в началото на филма. "Джулай" проследява едно пътуване, което всяка една от героините прави към себе си.

875617

Има доста екшън във филма – кое ти беше най-интересно и най-трудно от снимачния процес?

Най-трудно определено ми беше плуването. До този момент аз изобщо не можех да плувам и след като ме известиха, че получавам ролята, всеки ден, в продължение на един месец ходих на уроци по плуване. Там доста се поизмъчих, защото изобщо не можех да си потапям главата във водата, а трябваше да се науча и да скачам.

Много беше важно да не показвам притеснение докато снимаме и това бе голямо предизвикателство за мен. Но дойде ли време на снимките, всичко протече леко, защото ние трите изградихме много силна връзка помежду си. Работихме сплотено и репетирахме много. По този начин допуснахме тези героини до себе си и вече не ми беше трудно.

Сцената, която не ме остави спокойна бе онази, в която скачам от висока скала. Ужасявах се от нея и – естествено – получи се така, че все се отлагаше, поради неподходящи метеорологични условия или други фактори. Заснехме я на края на снимачния процес и водата беше ледена, но аз бях супер щастлива, че най-после е минало.

Къде се проведоха снимките?

Снимахме най-вече по Северното Черноморие – Крапец, Камен бряг, Тюленово, Каварна – беше много красиво, локациите наистина са невероятни.

202386bd-3a13-0d77-242d-eb7d3cb10574

Какво е твоето лично отношение към Джулай морнинг?

Ами, честно казано, малко ми е далеч. Знам, че генерално се посреща изгрева, но никога не ми се е случвало да съм на морето в този момент. Компенсирах тази празнина именно с филма. Моята героина казва, че това ѝ е първият Джулай морнинг, като това важеше и за мен – нищо, че не беше юли, когато снимахме.

Спомням си, имах един забавен случай в Англия. Там направихме опит за отпразнуваме Джулай морнинг и да дочакаме изгрева, който все не идваше. В крайна сметка, оказа се, че сме стояли от грешната страна на брега и слънцето изгря зад нас.

В момента живееш и работиш в Лондон – кога замина и как се развива кариерата ти там?

Ами, аз заминах преди година, но си идвам всеки месец, за да играя в театъра. Сега играя в "Три сестри" на Младежкия театър в София. Снимах този проект, а сега се захванах и с един нов, така че генерално съм на двете места.

Колкото до работата ми там, ходя по разни кастинги. Вече приключих два ангажимента, за които ме бяха наели. Сега привърших и своя режисьорски дебют.

Разкажи нещо повече за него?

Казва се The Bridge (Мостът) и разглежда скирите страхове, които тлеят във всеки един от нас и биха могли да се отключат всеки един миг, без изобщо да подозираш. Късометражен е.

А сега накъде?

Сега се прибирам обратно в Англия. Но, изникне ли нещо за в бъдеще, ще се върна да го снимам. Също така очаквам потвърждение на едни неща, които, ако станат, ще бъда много щастлива. В България ще се видим на премиерата на "Джулай".



Водещи

Най-четени