Сватбата на годината 29.04 | 07:23

Принц Уилям и Кейт Мидълтън ще се врекат във вярност пред хиляди гости и милиарди зрители

От Олга Андреева

Днес ще се състои дългоочакваната сватба между принц Уилям и избраницата му, Кейт Мидълтън.

28-годишният Уилям и половин година по-голямата от него Кейт, се запознават докато са студенти в университета "Сейнт Андрюс". Връзката им датира от осем години, макар и белязана от кратки раздели.

Принцът, който е втори по линията за наследяване на трона, даде на Мидълтън годежния пръстен, принадлежал на майка му Даяна, която загина през 1997 г. при автомобилна катастрофа в Париж.

След като на 16 ноември 2010 г. бе обявен годежът на Уилям и Кейт, Великобритания и целият свят впериха поглед в бъдещата кралска двойка и всяко тяхно движение беше следено с огромен интерес.

Бизнесът не се забави да се възползва от отворилата се възможност – на пазара се появиха освен безбройните традиционни сувенири, и оригинални идеи като кукли с лика на Кейт, торбички за повръщане, презервативи, бира с името на Кейт, а в последните дни британска компания дори съобщи, че ще бутилира и продава въздух от специалното събитие.

Младоженците ще се венчаят в Уестминстърското абатство, като ще бъдат бракосъчетани от архиепископа на Кентърбъри Роуан Уилямс. Църковната служба ще започне в 11:00 часа местно време или 10:00 по Гринуич.

Снощи младоженците прекараха нощта разделени, както повелява традицията. Затова и днес принц Уилям и брат му, принц Хари, ще тръгнат към Уестминстърското абатство от "Кларънс хаус", а булката, придружена от баща си Майкъл Мидълтън, ще тръгне от хотел "Горинг".

По пътя си Кейт ще мине през някои от най-исторически места в Лондон, сред които алеята The Mall, Парадният площад на конната гвардия, Уайтхол и площадът пред парламента.

След църковната церемония Уилям и Кейт ще стигнат с каляска, теглена от коне, до Бъкингамския дворец, където кралицата ще бъде домакин на частен прием.

Кралицата, булката и младоженецът, заедно с техните семейства, ще се покажат на балкона на Бъкингамския дворец в 13:25 часа. 

Наследникът на трона принц Чарлз ще даде вечеря в чест на младоженците, която ще бъде последвана от танци.

Около 1900 са гостите, поканени да проследят службата в Уестминстърското абатство. На приема, даван от кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец, ще присъстват около 650 гости, а на вечерята, организирана от принц Чарлз, са поканени 300 души. 

Основната част от гостите – над хиляда души – са близки и далечни роднини на двамата младоженци. Другите са короновани лица, държавни глави и дипломати.

От членовете на кралското семейство не е поканена херцогинята на Йорк Сара Фъргюсън, бивша съпруга на принц Андрю.

Сред поканените знаменитости са Гай Ричи, семейство Дейвид и Виктория Бекъм, Елтън Джон и партньорът му Дейвид Фърниш, както и Мистър Бийн, Роуън Аткинсън.

Сватбата на годината, а дори и на десетилетието, се очаква да бъде наблюдавана от телевизионна аудитория от около два милиарда души. Хиляди журналисти ще отразяват сватбата. 

В Лондон вече се стекоха стотици хиляди желаещи да видят тържественото събитие. Най-големите ентусиасти създадоха палатков лагер пред Уестминстърското абатство.

Пет хиляди полицейски служители се грижат за реда в британската столица.

Традициите на кралската сватба

Сватбена традиция № 1: Халката

Кралицата-майка се е омъжила с пръстен, изработен от уелско злато, всички, които са влизали в кралското семейство след нея са носили същите халки. Със сигурност, Кейт няма да изневери на този традиция.

Сватбена традиция № 2: Сватбеният букет

Най-вероятно Кейт ще спази и тази традиция и в сватбения си ден ще носи букет от мирта, която е символ на кралското семейство.

Традиция е също след сватбата булката да остави букета си на гроба на гроба на Незнайния войн от Първата световна война, погребан в катедралния храм.

Неомъжените дами, които очакват да хванат булчинския букет на Кейт Мидълтън след венчавката й в Уестминстърското абатство, със сигурност ще останат разочаровани.

Кейт Мидълтън ще бъде с булчинския си букет и на официалните сватбени снимки, след което цветята ще бъдат положени на паметната плоча.

Сватбената традиция № 3: Сватбената торта

Традиция е сватбената торта да е плодова. Дори и Уилям и Кейт да не се спрат на плодова торта, тя най-вероятно ще присъства някъде в менюто.

Сватбена традиция № 4: Булчинската рокля

Традицията повелява булката да носи бяло в сватбения си ден. Този обичай всъщност води началото си именно от британското кралско семейство. През 1840 г. Кралица Виктория се омъжва в бяла рокля от коприна, оттогава бялата булчинска рокля става задължителна за кралските булки, и не само за тях.

Сватбена традиция №5: Къщата за медения месец

Традицията гласи след сватбата младото семейство да се нанесе в специално избран за тях апартамент. Но Уилям и Кейт със сигурност няма да последват този обичай. Те ще започнат живота си като съпруг и съпруга в Уелс, където Уилям служи.

Най-четени