Силви Вартан се готви "да подпали" НДК с концерта си 23.04 | 14:30

Певицата никога не си е помисляла да се откаже от музиката

От Пламена Вълчева

Певицата Силви Вартан има намерение "да подпали" НДК с концерта си утре вечер. Това заяви световноизвестната изпълнителка от български произход пред репортери в отговор на въпрос за новия й албум "Силви в Нашвил", който ще представи на концерта си в София., предава БТА.

"Върнах се в Нашвил, за да вдъхна нов живец на песните си. От албума се излъчва енергия, динамика, жизнерадост, която не притежават предишните ми изпълнения", каза певицата.

Новият албум на певицата има преди всичко кънтри и рок звучене. Темпото е бурно и весело, но има и бавни, меланхолични песни, които описват личността на певицата.

"Емоциите ми са български и унгарски - майка ми е унгарка. Унгарците също са темпераменти и меланхолични хора, като българите, които носят славянската си душа. Имам моменти на меланхолия и на бурна радост - това съм аз. Има песен от американския фолклор - "Чужденка". Тя ми е много близка, защото става дума за откъсването от родното място, за загубата на корените", обяснява певицата.

В изкуството на Силви Вартан винаги е намирала място нотката на нежност, но сега тя иска българите да видят нещо невиждано досега.

"Музиката е голяма терапия. Когато някой пее, танцува или играе във филм, забравяш грижите си. Музиката лекува всички проблеми, макар и за малко. Често ме питат защо продължавам да пея. Именно заради това", каза Силви Вартан.

Певицата не обича думата "край" и никога не си е помисляла да се откаже от музиката. Дори в момент на умора, тя е решавала да направи най-много малка пауза. "Любимата ми дума е обич. Всичките ми деца, дори да не говорят български, могат да казват "Обичам те", отбеляза певицата.

Тя е направила новата си автобиографична книга като азбучник - като отговор на въпроса какво се сещате при всяка буква. Искала да е в по-лека и забавна форма, дори смешна. Защото в първата й книга има доста разтърсващи емоции. На "Б", разбира се, първо е България, следват бебе и баница.

Силви Вартан мисли и за албум с български коледни песни, още откакто се запознала с диригента Христо Недялков и Детския радиохор. Възхитила се от кристално чистите, ангелски гласове на децата.

"Винаги съм изключително щастлива и развълнувана, когато се връщам в България. Представете си как се чувства едно дете на седем години, което напуска страната си и хората, които го обичат. Още тогава разбрах, че оставям половината си сърце в България".

За благотворителната си цел Силви Вартан казва, че е създала асоциацията "Силви Вартан за България", за да помага на децата – нашето бъдеще с апаратура за отделенията по неонатология.

"Всички в асоциацията са доброволци, за да отиват даренията по предназначение, а не за наеми и заплати. Без щедрите дарители от Франция и САЩ нищо не бих могла да направя. Много съм им благодарна, както и на БЧК, и на всички, съпричастни към тази дейност", допълва тя.

Водещи

Най-четени